Deze Bruggeling won op een haar na het Eurovisiesongfestival!

Hongaar Dewael is niet onmiddellijk een naam die een belletje doet rinkelen, toch is het een van de meest succesvolle muzikanten die ooit hebben deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival.

Ei zo na

Dewael is nu 36, maar als tiener won hij ei zo na het Eurovisiesongfestival van 2004 in Istanbul. De Belgische inzending was toen "1 Life" van Xandee, maar mocht Dewael niet in de gevangenis hebben gezeten voor het dealen van viagra op begrafenissen, was hij vrijwel zeker van de winst.

Het nummer van Dewael heette "Brugge" en bezong op een fantastische manier de schoonheid van de Breydelstad. "Ik was nog jong en emotioneel, maar zelfs nu vind ik dat nummer nog steeds één van mijn mooiste composities, misschien op een gedeelde eerste plaats met "Stront, Stront, Ik Blijf Maar Vegen" van op mijn debuutalbum Zweet", aldus Hongaar Dewael.

Nieuwe zomerhit Samson & Marie “Je Bek Ruikt Naar Pik” geen succes
De nieuwe zomersingle van Samson & Marie, het gouden koppel van Studio 100, is geen succes geworden. De tekstschrijver, Bruggeling Hongaar Dewael (35) is ontgoocheld.
Met tien euro in de hand
En een kleedje gemaakt van kant
Kuier ik door de winkelstraten
Ik wil blaffen in alle gaten

Bru-gge (Brugge! Brugge)
Bru-gge (Brugge! Brugge)
Heeft de beste hoeren van het land!
Een stukje uit het lied "Brugge" uit 2004.

Laatste poging

Na het fiasco van 2004 probeerde Dewael nog één keer in 2006, deze keer op het Junior Eurovisiesongfestival. Ook dit keer zonder veel succes.

"Dat was een ander publiek, ik heb dat te laat ingezien", duidt Hongaar Dewael zijn nummer "Ik Speel Met Vuur En Met Messen En Dat Is OK", "ik had niet verwacht dat daar zo'n sterke reactie op ging komen, maar kijk: ik betaal nog schadevergoedingen."

Tegenwoordig is Dewael aan de slag als kok in een Brugs restaurant, maar hij is de microbe nog niet kwijt: "dat is ook iets chronisch geworden", vertelt Dewael, "ik heb overal ingezeten, mijn lichaam is intussen een microbe-databank. Ik blijf wel werken aan mijn volgende album."

Brugse liedjesschrijver ONTSLAGEN bij Studio 100
Dewael is ontslagen wegens ontoelaatbaar gedrag op de werkvloer.