Aandeel AB Inbev schiet de hoogte in na kandidatuur Pablo Annys voor burgemeester

Kort na de bekendmaking van de kandidatuur van de huidig schepen voor sociale zaken Pablo Annys (Vooruit), schoot het aandeel van bierbrouwerij AB Inbev de hoogte in. Ondanks de snelle timing, wordt de kandidatuur in Brugge erg goed onthaald.

Ik ben zelf ook op snelheid langs achter gepakt", aldus onze Burgwatcher Janne Narten, "het is bijzonder vroeg om een kandidatuur aan te kondigen. Normaal gezien zit Pablo deze tijd van het jaar hele dagen op café. Wat een pandemie al niet kan doen met onze arme politici."

Hoop

"Er is dus nog hoop op een normale burgemeester", snikt de familie Verkest uit de Sint-Clarastraat gezamenlijk. De algemene verwachting was namelijk dat er naast Franky Demon (CD&V) geen andere valabele kandidaten zouden zijn.

Ook bij de investeerders van AB Inbev is er vreugde: het aandeel schoot maar liefst 78% omhoog na de bekendmaking van Pablo's kandidatuur. "Pablo wordt in onze kringen aanzien als een soort Messias: een man met een missie, maar ook een man die om 11u 's ochtends pinten kapt bij de Harmonie", getuigt een aandeelhouder. Volgens investeerders kan Pablo de kwalijke trend van de neergang van de cafécultuur keren.

Ook bij de Vooruit-achterban van Annys is men euforisch: de gloriedagen van het zes jaar straatvechten met CD&V onder Landuyt tussen 2012 en 2018 liggen voor het grijpen. "Buitengewoon dat Pablo voor de sjerp gaat", reageert anoniem mandataris Hans Willems, "nu kunnen wij ons volop bezig houden met naar de Club kijken. Pablo takes one for the team. Laat ons weten of je wint of niet hé Pablo."

Wie is Pablo Annys?

Pablo Annys (pseudoniem van Heinrich Müller) werd geboren op 3 oktober 1978 in een bierkelder in München. Als jongste telg van een gezin van tien ontvluchtte hij het ouderlijke huis en kwam hij in Brugge terecht, 'voor zijn studies'.

Tot op de dag van vandaag vecht schepen Heinrich "Pablo" Annys voor waar hij in gelooft. Hier geeft hij het volledige budget van het OCMW weg aan het goede doel.

Na enkele jaren in Brugge werd Pablo Annys op een ochtend wakker op het voetpad in de Zilverstraat met barstende koppijn na een nachtje 'studeren'.

"Kom je niet mee naar binnen?", vroeg een mompelende stem, "het is vergadering van de SP (Socialistische Partij, nvdr) en de senioren gaan weer twee uur aan een stuk zagen." Die stem was Renaat Landuyt, en twee uur later was Pablo verkozen als bestuurslid van de lokale SP-afdeling.

Vanaf dan ging het steil omhoog: bestuurslid sp.a, abonnement op de Club, schepen van sociale zaken - niets stond hem in de weg. "Pablo Annys wordt aanzien als de belichaming van de Brugse Vooruit-afdeling, maar dan 50 jaar jonger en zonder wratten", schetst vriend en drinkebroer Jasper Pillen, "hij is de enige die de sarcastische leegte na Landuyt kan opvullen bij Vooruit."

Aardige competitie

De bekendste kamerplant van Brugge - Franky Demon - krijgt dus een uitdager in de strijd voor de sjerp, maar wat met huidig burgemeester en partijgenoot Dirk De fauw? "De fauw gaat zelf ook wel aanvoelen dat zijn tijd gekomen. De agressieve houding van Demon de laatste weken maakt het er niet makkelijker op voor de burgemeester. Over en out", voorspelt Janne Narten.

Coup tegen De fauw in de maak? Demon traint Chiro om tot gevechtseenheid
In het grootste geheim heeft de ietwat gemarginaliseerde schepen van ruimtelijke ordening, leefmilieu en sport Franky Demon (CD&V) de afgelopen maanden een gevechtseenheid gevormd.

Wat rest er dan nog bij de andere partijen? "Mercedes Van Volcem voor de Open Vld en een kandidaat van de N-VA. Voor die laatste is dat hoogstwaarschijnlijk terug Pol Van Den Driessche, die sinds de eerste lockdown in 2020 nog steeds in isolatie zit. Iemand gaat het hem toch eens moeten vertellen."

Isolement valt niet zwaar voor Pol Van Den Driessche: “ik ben het gewoon”
“Ik ben het sociaal isolement intussen wel gewoon”, reageert de ‘politicien passé’ van onder meer de Vlaams-Nationalisten.

We zijn nog geen 2022, en de strijd voor de sjerp ligt al volop open. "Ja, echt een domper op de feestvreugde. Denk maar niet dat ik dit zal volgen of verslaan. Mij zie je pas terug in 2024", aldus nog Burgwatcher Janne Narten.