Coup tegen De fauw in de maak? Demon traint Chiro om tot gevechtseenheid

In het grootste geheim heeft de ietwat gemarginaliseerde schepen van ruimtelijke ordening, leefmilieu en sport Franky Demon (CD&V) de afgelopen maanden een gevechtseenheid gevormd. Waarom precies weet niemand, maar er wordt gekeken richting burgemeester en partijgenoot Dirk De fauw. Is er staatsgreep op til?

Vlag en hymne

Romain Verkeste (78) uit de Legeweg op Sint-Andries vond het al vreemd dat er elke zaterdag een groep tieners in een leegstaande serre verzamelde. "Eerst dacht ik dat het om vandalisme ging, tot ik merkte dat er binnenin de serre een vreemde vlag van FC De Kampioenen werd gehesen, en er een soort hymne werd afgespeeld. Op een verhoogde stoel, of zelfs troon, zag ik schepen Franky Demon alles tevreden gadeslaan."

De hymne waarover Romain het heeft is de titelsong van de teloorgegane Studio 100 reeks "De Big en Betsy Show". De jongeren waren zo fanatiek dat ze in tranen uitbarstten tijdens het spelen van de hymne.

Big, we gaan beginnen
Ik ben er al, Betsy
En geen windjes laten deze keer
Nee, natuurlijk niet
Pffrt
Big!
Een stuk uit de hymne die Demon gebruikt bij het hijsen van de vlag.

Tijdens de clandestiene samenkomsten leidt schepen Demon, die door de jongeren steevast "Il Piccolo Generale*" wordt genoemd, de jongeren op tot heuse vechtmachines. Romain Verkeste getuigt: "ik zag met lede ogen aan hoe een jongeman een ander Chirolid vol in het gezicht moest slaan met een Samsonknuffel. Drie andere leden moesten uren aan een stuk, tot tranen toe Manillen. Met DRIE. Kan je je dat voorstellen?? Ik.. ik- " Romain heeft het duidelijk moeilijk. "Kindsoldaten zijn het", snikt hij.

* De kleine generaal

Ledenwerving

Franky Demon kan het weinig schelen, volgens insiders zet hij keihard in op ledenwerving bij de lokale KSA en Chiro. Dit doe hij onder meer door minderjarigen aan te spreken op de parking van de Carrefour en door flyers uit te delen.

Een onderschepte flyer die rondgaat bij de KSA

"Franky is het beu"

Waarom al dat geheime gedoe vraagt iedereen zich af. Volgens politicoloog en Burgwatcher Janne Narten heeft Demon zijn zinnen gezet op het burgemeesterschap. "Franky is het beu dat hij constant wordt weggezet als de imbeciele, ongevaarlijke verpersoonlijking van een slecht ontworpen CM-folder. Hij wil zich tonen in zijn partij, en daarvoor heeft hij manschappen nodig."

Die manschappen worden momenteel op een dertigtal geschat, en ze zijn tot de tanden toe bewapend. "Ik vrees dat het partijbureau van zijn partij weinig zal kunnen inbrengen tegen al dat geweld", treurt Janne Narten, "als de jongeren goed getraind zijn, en ze kunnen steken, tegensteken en de kaarten tellen, dan hebben de ouderen geen kans: zonder troef winnen ze quasi elke ronde in het Manillen." Een mogelijke catastrofe voor de christendemocraten, die haar volledige jaarbudget intussen in pannenkoeken en kippenbillen heeft geïnvesteerd. "Franky kan de partij naar het bankroet duwen."

Een impressie van het partijbureau van CD&V Brugge. Josef heeft troef gemaakt (harten) en heeft de tien en de aas. 

Niet onder de indruk

Wanneer de staatsgreep zal vallen, weet voorlopig niemand, al heeft schepen Demon wel per ongeluk de cryptische boodschap "Coup - volgende wk do, woe kan niet wnt ben ik op sportklassen xxx" getweet.

Burgemeester De fauw is alvast niet onder de indruk: "ik heb mijn twee emmers al klaarstaan: één voor als hij begint te blèten, en de tweede voor als hij tegelijkertijd het schijt krijgt. Het zou niet de eerste keer zijn."