Containerpark excuseert zich voor verkeerd geplaatste containers op Markt

De desbetreffende containers

Het containerpark van Sint-Michiels verontschuldigt zich voor een reeks verkeerd geplaatste containers die zich momenteel op de Markt bevinden. "Een spijtige samenloop van omstandigheden", zo duidt chef van het containerpark Maurice Barf. De Brugse kerstmarkt staat wereldwijd bekend als de tiende beste kerstmarkt van Noord West-Vlaanderen.

"Het gaat om een nieuwe reeks containers die 50% goedkoper zijn dan de vorige die we gebruikten", aldus Barf, "echter tijdens de levering zijn verschillende vrachtwagenchauffeurs spontaan ziek gevallen bij het aanschouwen van het perfide Belfort." Vervolgens hebben ze spontaan hun lading gelost en zijn ze terug naar Roemenië gereden.

Het Brugse stadsbestuur zag de goedkope lading containers echter aan als kraampjes voor de kerstmarkt. "Wintermarkt, zul je bedoelen", reageert een geagiteerde burgemeester Dirk De fauw (CD&V), "maar het klopt - wij dachten dat het om onze nieuwe kerstkraampjes ging. Nu, ik zie niet in waarom we het nog zouden veranderen - de bedoeling is toch dat de mensen thuisblijven. We kunnen niet beter en ik heb ook geen zin. Laat mij met rust."

Het bespaarde budget gaat de burgemeester investeren in nieuw ondergoed en een warme chocomelk in café De Gilde in de Oude Burg. Het stadsbestuur laat ons ook nog weten dat het haar oude, houten kerstkraampjes 'ter compensatie' aan het containerpark schenkt.

Crates
De oorspronkelijke containers die de stad eerst had besteld om als kerstkraampjes te dienen

Traditie

Dat de stad Brugge weinig geeft om haar kerstmarkt is een aloude traditie, vertelt geschiedkundige Jan Dumolyn ons: "tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de zestiende eeuw werd er voor het eerst budget toegewezen om een "Kestemarkt" op te richten op de Markt. Die kerstmarkt was er om het leed van de lange oorlog te verzachten. De helft van dat budget werd echter onmiddellijk opgezopen door het schepencollege, en de andere helft werd aan goede doelen gedoneerd, zoals het Spaanse leger en het Vlaams Blok." Sindsdien is het budget en de interesse voor de kerstmarkt altijd vrij laag gebleven.