Toestroom van toeristen begint: handelaars vragen Bruggeling om thuis te blijven

Photo by Tom Sam / Unsplash

De kerstperiode gaat beginnen en dat is te merken aan de bezoekersaantallen in de Brugse binnenstad. Opvallend: de Brugse handelaars vragen de Bruggeling met klem om thuis te blijven.

"Bruggelingen geven bijna niets uit", zo klaagt horeca-zaakvoerder op het Huidevettersplein Altin Xhaka, "ze gaan altijd voor de goedkoopste drank op de menu: Brugse Zot voor zes euro vijftig. Daar verdienen wij toch niks aan?" Bovendien moet het personeel dan altijd vriendelijk zijn. "Weet je dat dat op zijn minst tien seconden extra neemt  voor mijn personeel om te glimlachen?"

Stoverij

Ook bij de restaurantuitbaters op de Markt heerst het gevoel dat Bruggelingen over het algemeen hun zaak minder goed doen draaien dan toeristen. "[Bruggelingen] komen hier vaak binnen en vragen dan om allerlei exotische gerechten zoals spaghetti or soep, maar wij doen enkel onderkookte stoverij en bruine frieten", aldus uitbater van La Taverne Brugeoise Erag Bujan.

Toeristen geven maar liefst vier keer meer uit dan Bruggelingen, de keuze is dus snel gemaakt volgens de handelaars

Een formeel verbod op Bruggelingen in de binnenstad is er niet, maar de politie waarschuwt wel: "als ze hier wat komen 'gewoon rondwandelen' zonder uitzinnige bedragen te spenderen aan lelijke sjaals of mutsen, dan schrijven we GAS-boetes uit."