Match tegen Galatasaray omgekocht? "Geef ons Constantinopel terug en je mag winnen"

Consternatie alom, een week voor de eerste wedstrijd voor Club Brugge in de Champions League. De Turkse topploeg Galatasaray uit Istanbul komt dan op bezoek in Brugge. Nu blijkt uit uitgelekte documenten dat enkele politici van de CD&V hebben geprobeerd om de match te fixen.

"Bericht aan de Sultan: Geef ons Constantinopel (het huidige Istanbul, nvdr) terug en je mag hier komen winnen", klinkt het in brief gericht aan het clubbestuur van de Turkse ploeg. De afzender is anoniem, maar volgens professor geschiedenis Marc Ohny van de universiteit van Helsinki is het duidelijk dat het bericht uit christelijke hoek komt. "Er is een lange voorgeschiedenis van bloederige oorlogen tussen Ottomaanse (Turkse) moslims en Westerse christenen", legt Ohny uit, "hieruit zijn in de loop van de geschiedenis tal van oorlogszuchtige Katholieke strijdgroepen ontstaan. Zoals de KSA en de CM."

Diezelfde religieus-extremistische groepen, de CM en de KSA, willen nu de match van Club Brugge verkopen in ruil voor de oude hoofdstad van het Byzantijnse rijk. "Nonsens", reageert leider Kevin Beecke (19) van de KSA, "maar Constantinopel teruggeven? Geen slecht idee."

Of de match effectief zal worden verkocht, weten we volgende week. "Ik gok op 3-0 voor de Turken", vertelt KSA-leider Beecke, "en als het verkocht is, 4-0." Dat is weinig optimistisch toch? "Ja maar ik ben voor de Cercle", reageert Beecke terwijl hij zijn paternoster boven haalt en de portefeuille van de persoon naast hem steelt en ervandoor gaat. "Leve Cercle! Deus Vult!", roept hij nog.