Grootste succesvolle bedrog ooit: Brugge is ‘eerlijkste’ gemeente van West-Vlaanderen

De bekendste oplichter van het land, Jantje 'Marmot' D'haene uit Koolkerke, is geslaagd in zijn grootste oplichterstruc tot nu toe. Dankzij het harde werk en Jan's truken van de foor is Brugge tot 'eerlijkste gemeente' van West-Vlaanderen gekroond.

"Ongelofelijk", schatert Jan het uit, "de hele zomer lang klaagde het ganse land over de roofzuchtigheid van de Brugse horeca. Ik dacht eerlijk gezegd niet dat het ging lukken."

Volgens D'haene is eerlijkheid ver te zoeken in Brugge. "Dat komt door onze katholieke erfenis", verklaart de bekende oplichter, "de waarheid spreken was lang verboden in Brugge. Die tijden zijn intussen gepasseerd, maar toch is het nog niet helemaal verdwenen. Kijk maar naar de Brugse horeca of onze burgemeester."

Historische misvorming, noemt professor Ken Ungher van de universiteit van Boedapest, "maar wat Jantje D'haene hier voor elkaar krijgt is ongezien. De laatste keer dat iets gelijkaardigs gebeurde was toen Warschau met de award voor 'Gastvrijste Stad' ging lopen in 1943."

Niettemin is schepen van toerisme Philip Pierins (sp.a) opgetogen. "ma zeh nu zelve da'is toh vo bie te blètn? -mompelt iets onverstaanbaar- we'n da verdiend!"