Massale instroom arme Limburgers voor gratis fruitpluk dit weekend

Gisteravond zijn er tientallen bussen vanuit Limburg aangekomen op het Bargeplein. De reden is de gratis fruitpluk in het Chartreuzinnenbos en Beisbroek deze zondag.

"Elk gezin mag een mandje met fruit vullen", kondigde schepen van Groen Mercedes Van Volcem (Open Vld) vorige week trots aan. Nu zit de schepen echter met de handen in het haar. "Deze toestroom had ik niet verwacht", jammert Van Volcem.

"Echscusee-er, ich zoek de boomgaa-arde", klinkt het luid vanop het Bargeplein. Volgens enkele oudere Limburgers is Brugge de enige stad waar je het fruit dat je plukt ook mee naar huis mag nemen, en daar komen ze van heinde en verre voor af.

"Voor elk 'groen' idee van de schepen komen er honderen Roemenen naar Brugge", vertelt een gefrustreerde buurtbewoner Barry Crockett (66). "Vorige keer ook al met die stoelen en die bloemen, als je gratis dingen buiten zet, dan zijn ze daar, de Limburgers." De jaarlijkse vruchtenpluk in Brugge bedraagt naar schatting ongeveer 50% van het Limburgse bruto binnenlands product.

Limburgse fruitplukkers eerder actief in Zwolle (Nederland)