Open ruzie binnen stadsbestuur: Georges-Louis Bouchez moet gaat bemiddelen

Tijdens de laatste gemeenteraad maakte uittredend burgemeester Dirk De fauw (CD&V) brandhout van zijn huidig collega en rivaal Pablo Annys (Vooruit). Om te voorkomen dat er helemaal niet meer bestuurd wordt, gaat de Franstalige voorzitter van de liberalen Georges-Louis Bouchez bemiddelen.

Ervaring

Bouchez heeft ervaring binnen de Brugse politiek, zo liet hij al van zich horen tijdens het WK wielrennen in 2021 en volgde hij een cursus Nederlands in 2020. Deze ervaring geeft hij nu door aan onze burgemeester en onze sociale schepen.

(Dit interview is vrij vertaald vanuit het Frans omdat de leegaard geen Nederlands wil leren, nvdr.)

Bouchez: "Ouais putain, den Dirk moet leren zijn bek houden. Mon ami Pablo werkt hard aan die ziekenhuisfusie quoi. Bon, gaan we enkele foto's trekken van mij? Kijk eens naar mijn tatouage, de moeite hé?" Bouchez rolt zijn mouwen op en inderdaad, de volledige arm van de voorzitter staat vol getatoëerde pikken. Het gesprekt valt stil.

Nationale politiek

Bouchez begint enkele selfies te nemen en belt dan enkele ministers uit de federale regering op. Hij begint erop los te schelden.

We hebben het niet allemaal begrepen maar we denken dat hij staatssecretaris Mathieu Michel vergeleek met een vergiste patat. "Ook dit is politiek", aldus Bouchez.

Iets verderop wandelen Open Vld schepenen Pillen en Van Volcem heel stilletjes voorbij het terras waarop we zitten, maar George-Louis heeft ze opgemerkt. Bouchez loopt hen roepend achterna, zwaaiend met een machete in de hand. Enkele minuten later komt hij zich er terug bij zetten in een bebloed onderhemd.

Bouchez: "Gewoon wat plagerij tussen twee zusterpartijen quoi. Kom we gaan wandelen. Jij betaalt he, Flamand." Bouchez knipoogt.

Goed met mensen

Tijdens onze wandeling langs de Groenerei gaat Bouchez dieper in op wat hem drijft in de politiek. "Plata. Cold hard cash", zo antwoordt Bouchez terwijl hij een bejaarde vrouw voetjelap legt, "al ben ik ook wel goed met mensen. Ik was bijna sociaal werker geworden, zoals de rest van werkend Wallonië quoi."

We keren nog even terug naar het onderwerp waarvoor we hem hebben uitgenodigd maar helemaal niet over hebben kunnen spreken.

Bouchez: "Le solution voor de Brugse politiek ligt toch voor de hand, quoi? Maak mij burgemeester. De Bruggeling zal het geweten hebben."