Kerstmarkt valt in de prijzen: Brugge heeft negende beste kerstmarkt van Noord-West-Vlaanderen

De kerstmarkt werd vorig jaar verward met het containerpark in Sint-Michiels

Tegen alle verwachtingen in heeft de Brugse 'wintermarkt' een wel erg prestigieuze prijs binnengehaald: de Brugse kerstmarkt staat volgens de pastoor van Alveringem in de top tien van beste kerstmarkten in Noord-West-Vlaanderen.

Enkel Oostende, Blankenberge, Torhout, Gistel, Knokke, Varsenare, Damme, Zuienkerke en Meetkerke gaan Brugge voor. "Dit is echt een opsteker", reageert schepen van toerisme Mieke Hoste (Vooruit), die het beleid van haar voorgangers met tegenzin voortzet. "Met die lelijke containers is het hoegenaamd geen sinecure om mensen te lokken. Gelukkig zijn er maar negen kerstmarkten in onze regio."

Industrieel

De verouderde maar gezellige kerstmarkt ging vorig jaar volledig op de schop na een bezoek van toekomstig burgemeester Franky Demon (CD&V) aan de technoclub Berghain in Berlijn.

"Toen Franky in zijn industriële fase zat, heeft men beslist om de kerstmarkt een make-over te geven", zo duidt onze Stadhuis-watcher Janne Narten, "dat is bijzonder slecht onthaald bij de Bruggeling, maar onder het motto van 'er zijn toch genoeg toeristen die brol kopen' zijn ze er maar mee doorgegaan. De kerstmarkt is namelijk niet gericht op de Bruggeling, die moet maar in de Albert Heijn gaan shoppen als hij brol wil kopen."

Fatalisme

Toch laat de Bruggeling het niet aan zijn hart komen. Sociologe Norberta De Schele uit Koolkerke verwoordt wat er leeft bij de bevolking: "er heerst een zeker gevoel van fatalisme en een collectieve depressie. Het voelt als het einde der tijden en er is toch niets aan te doen: binnen twee jaar wordt Franky Demon mogelijk burgemeester. Je zou voor minder opgeven."