Historium nóg historisch accurater: nu ook homosteniging

Het Historium op de Markt bestaat intussen al enkele jaren en menig Bruggeling heeft zich al mogen verwonderen aan de Virtual Reality-ervaring die het museum rijk is, en er zijn broek gescheurd aan de overdreven dure Duvels.

Tijdsgeest

Maar daar stopt het niet: om de tijdsgeest van 1530 zoveel mogelijk tot leven te brengen gaat het private museum nu ook enkele heikele thema's uit het verleden aankaarten: zowel pogroms tegen joden als homostenigingen zullen binnenkort in Virtual Reality te beleven vallen. "Net alsof je terug in de zestiende eeuw rondloopt", vertelt enthousiaste bezoeker sjeik Hamad bin Khalifa.

Gevoelig thema

Het is een gevoelig thema dat moeilijk ligt bij sommige Bruggelingen. Toch verdedigt bedenker Willy Desutter de nieuwste attractie: "We willen in de eerste plaats mensen sensibiliseren en tonen dat onze normen en waarden niet altijd hetzelfde zijn geweest. Dat we een lange weg hebben afgelegd. In de tweede plaats willen we ook aantonen dat Brugge ook in de middeleeuwen een stevige Cercle aanhang had."

Erfgoedorganisatie Unesco heeft alvast haar fiat gegeven: "zolang het niet meer dan drie bouwlagen bevat, is het voor ons allemaal goed", aldus voorzitter Infantino Cagare.

Voor €5 kunnen bezoekers de vernieuwde VR-rondleiding ervaren, "en voor twee euro meer kunnen ze ook zelf een steen werpen", aldus nog Desutter, "in die prijs is ook een onelove armbandje inbegrepen."