Geheime boodschap gevonden in nieuw boek van Pablo Annys (Vooruit)

Enkele maanden na de voorstelling van het nieuwe boek van schepen Pablo Annys (Vooruit) heeft historicus Jan Smit er enkele verborgen boodschappen in ontdekt.

Marketingstunt

"Annys is heel subtiel", steekt Smit van wal, "op het eerste zicht lijkt het boekje een zoveelste marketingstunt te zijn met een ordinaire referentie in de titel naar zijn mannelijke geslachtsdelen, maar wie de tekst een goed bestudeert, vindt er tal van boodschappen in terug."

Wie elke vijfde letter van elk oneven woord in het eerste hoofdstuk samen zet, krijgt bijvoorbeeld deze geheimzinnige zin te lezen: "P-I-N-T-E-N Z-I-J-N T-E D-U-U-R". De verwarrende boodschap is in het oude Latijnse alfabet neergepend, dat slechts weinigen op Sint-Pieters of Sint-Jozef kunnen lezen. "Met deze boodschap wil Annys de werkman een hart onder de riem steken, vermoed ik", vertelt Smit, "de vraag is alleen: is dit wel de goede manier?"

Hart op de juiste plaats

En daar stopt het niet. Als men alle aangehaalde cijfers in het boek optelt en dan vermenigvuldigt met het aantal pinten dat de auteur op een avond kan verzetten (34), dan komt men op het magische getal 18 uit: het aantal titels van Club Brugge. "Ontroerend", snikt Smit terwijl hij een traantje wegpinkt uit trots en puur geluk, "dit is een politicus met het hart op de juiste plaats."

En het gaat nóg dieper: wat krijg je als je de paginanummers van de eerste vijf pagina's bij elkaar zet: "12345". Inderdaad, het paswoord van rivaal Franky Demon's iCloud. Dit wijst er sterk op dat de accounts van Demon reeds maanden terug zijn gehackt. "Dat vermoedden wij al langer", aldus Smit, "de gebruikte woordenschat in de communiqué's van de schepen is veel te complex. Franky zit tenslotte nog maar in groep twee."