Officieel: toeristen de Reitjes in duwen mag niet meer

Bijzonder zwaar nieuws deze ochtend vanuit de dienst Toerisme: voor het eerst sinds 1943 is toeristen de Reitjes in duwen opnieuw verboden. Verschillende gespecialiseerde bedrijven en sportteams zitten in zak en as.

Volgens de stad is de aloude traditie om Amerikaanse toeristen de kanalen in te duwen of schoppen gedateerd. "In deze tijden is het gewoon niet meer verantwoord", legt schepen van Toerisme Philip Pierins (sp.a) uit, "het viseren van toeristen heeft een uitdrukkelijk negatieve invloed op het imago van de stad." Ook de buitensporige kosten die de brandweer oploopt door telkens opnieuw toeristen uit de Reitjes te scheppen, zijn een doorn in het oog voor de stad.

"Nonsens", vindt Steven Deklerck, eigenaar van het bedrijf dOORdUWEN en voorzitter van de Brugse Toeristenbond. "Waar zijn de bewijzen? De toeristen komen naar Brugge net omdát we deze aloude tradities in stand houden." Collega Korneel Dedecker die in staat voor de uitbating van de duwzone Groenerei, treedt hem daarin bij: "en trouwens, wat doen we dan met de competitie? Als we het nu verbieden, dan is Jong-Vld kampioen! Dat kan toch zomaar niet?"

Wat met de competitie?

Naast manillen, organiseert de Brugse Sportdienst ieder jaar ook de competitie rond het toeristen duwen. Momenteel staat Jasper Pillen (Open Vld) aan de leiding met maar liefst 71 punten, 35 geduwde en 12 geschopte toeristen. "Sinds ik mijn Jeep heb, is allemaal wat makkelijker geworden. Ik rij ze gewoon van het voetpad, recht de Langerei in", legt de toekomstige schepen zijn success uit.

Maar is het allemaal voor niks geweest? Wij waren ons al aan het voorbereiden op de Champions League in Antwerpen waar we Marokkanen de Schelde in gooien, maar de toekomst is nu hoogst onzeker", reageert een aangeslagen Pillen. De stad onderzoekt momenteel de verschillende mogelijkheden om de competitie toch nog af te werken, maar er is weinig hoop.

De huidige top drie in de competitie:

Team Punten Geschopt Geduwd
Jasper Pillen / Jong Vld 71 12 35
Sporting Horeca Markt 67 11 34
ACAB | sp.a Brugge 64 10 34

Wat de toekomst zal brengen, weten we niet. Wat we wel weten is dat dit een zwarte dag is voor Brugge. Sinds Corona is het al bijzonder moeilijk voor de Bruggeling om de toeristen uit te melken en te bedriegen, nu mogen we ze ook niet meer het water in duwen. Schaam u, stadsbestuur.