Mogelijke nieuwe Michelinster op Brugse Markt? "Vanaf nu koken we onze kip"

Elk jaar beoordeelt Michelin naast autobanden ook restaurants over de hele wereld. Brugge is reeds een hotspot voor goede keuken, en daar komt nu mogelijk nog een restaurant bij.

Het desbetreffende restaurant op de Brugse Markt wil nog even anoniem blijven, maar eigenaar Pieter Depraitere geeft alvast zijn geheim prijs. "Sinds juli koken we inderdaad onze kip", getuigt Pieter, "een ideetje van een klant, die had dat ergens in Italië gezien. Dat beviel ons wel. De kip is zo ook lichter om te verteren, vroeger werden onze gasten vaak ziekjes, waarschijnlijk omdat ze teveel gegeten hadden."

De gebakken kip wordt het best gegeten met een Jupiler of Stella 20cl van €5.50, of een karaf lauwe huiswijn van minstens €50. Je krijgt er zeker geen brood bij volgens Pieter: "je mag al content zijn dat je bestek krijgt."

Authentieke Vlaamse keuken

Op de Markt is het sedert jaar en dag de gewoonte om vlees niet te bakken of koken, zo kan de smaak optimaal tot zijn recht komen. "En om op elektriciteit te besparen natuurlijk", vult Depraitere aan, "al rekenen we die kosten toch sowieso door naar de klanten. Trouwens, al die nieuwe innovaties in de keuken - zoals zout en peper - dat hoeft hier niet. Wij proberen de Vlaamse authentieke keuken bij onze gasten te brengen. Of ja, zij komen het halen. We bedienen niet op het terras."

Het stadsbestuur steunt de lokale horeca alvast. "Normaal ga ik niet op restaurant, een boterham met samsonworst is genoeg voor mij", aldus de jonge schepen Mathijs Goderis (sp.a), "maar ik denk dat ik in de komende decennia toch eens op de Markt zal eten. Al moet ik eerst nog enkele jaren sparen."