Mysterie herkomst naam 'Brugge' ontrafeld: stad is genoemd naar kaas Oud-Brugge

Decennialang hebben experten en historici onder leiding van Brugs historicus Jan Dumolyn onderzocht wat precies de herkomst is van de naam van onze mooie stad. Dat lange onderzoek werpt nu eindelijk haar vruchten af: de stad is vernoemd daar het bekende kaasmerk Oud-Brugge.

"Eigenlijk hoefden we helemaal niet zover te zoeken", getuigt Dumolyn, "Brugge is sinds jaar en dag een kaasstad, dat wisten zelfs de Franken al." De herkomst van de naam van de kaas zelf is dan weer onbekend. Dumolyn heeft de doorbraak naar eigen zeggen geforceerd tijdens het boodschappen doen in de lokale, doch duurdere Carrefour Market.

Foto van wielrenner Tom Dumoulin

Viking-invasies

De ontdekking werpt een nieuw licht op de vroegste jaren van de stad die vooral in het teken van viking-invasies stonden. "Nu weten we dus dat de oude Denen en Noren ook wel eens graag een kaasje bij hun bier en mede lustten", aldus de historicus, "misschien is dit dan ook een oproep aan de Brugse horeca om kaas en salami toch gewoon altijd aan te bieden en niet enkel als men zin heeft."

De resultaten van het onderzoek worden volgende maand gepubliceerd in de gespecialiseerde vakpers: National Geographic, Libelle en de catalogus van de tuinwinkel Aveve.