Is de Brugse expresweg er ook expres gelegd? "We vermoeden van wel"

Een wazige foto van op Wikipedia

Tijdens de maandelijkse kaarting tijdens de gemeenteraad kwam Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) plots uit met troef. "Ongehoord", klonk het bij gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) van het andere team, "dat deed hij expres." Reuse vroeg zich vervolgens ook af of de expresweg expres is gebouwd, en waarom dikke mensen nog rechten hebben.

Een lange geschiedenis

De geschiedenis van de expresweg gaat terug tot 1487. De Bourgondische Successieoorlog is net achter de rug en Brugge heeft zwaar geleden onder de Franse offensieven. Vele vluchtelingen baanden zich een weg naar de rijke handelsstad, maar de plaats binnen de vesten was beperkt. Daarom werd 'Sint-Andries' buiten de vesten opgericht, als een toevluchtsoord voor de lepralijders en landlopers die voordien aan de kanten van Roeselare en Kortrijk woonden.

Al snel kwam men tot de conclusie dat dit een wel heel slecht idee is, en niet veel later werden de vluchtelingen verjaagd met stokken en werd hun kroost verkocht aan de plaatselijke CD&V afdeling. Om te voorkomen dat Sint-Andries een tweede Calais - toen bekend als Kales - zou worden, werd een enorm brede en luide weg aangelegd dwars door de velden van de gemeente: de expresweg was geboren.

Doorheen de eeuwen is het tracé van de weg meerdere malen aangepast, de laatste keer in 1987 toen toenmalig burgemeester Frank Van Acker naar de zee wou, maar liefst naar ergens niet te marginaal. De weg werd daarop verlegd naar Zeebrugge in plaats van haar oorspronkelijke bestemming, Blankenberge.

Misselijkmakende tunnelsequentie

Vandaag de dag bestaat de middeleeuwse weg nog altijd en houdt ze nog steeds de debielen uit Kortrijk tegen door frequente files en een misselijkmakende tunnelsequentie doorheen Sint-Andries. "Tegen dat de onaangename Kortrijkzanen aan de Bevrijdingslaan komen zijn ze hun oriëntatie kwijt en rijden ze prompt terug naar huis", verduidelijkt Dick Bistouquette, verkeersplanner en oprichter van de niche-website DemonNudeCam.com.

De expresweg is dus een blijver, en dus rijst de vraag: is ze dan ook expres gebouwd? "Wat een domme vraag is dat nu weer?", antwoordt Bistouquette, "heb je mij helemaal naar hier gehaald (op café in Breskens) om dat te vragen? Ben je achterlijk misschien?" Een duidelijk antwoord dus: ja.