De fauw kondigt "war on drugs" aan: pijptabak vanaf nu verboden in Brugge

Na opnieuw een luide nacht in Antwerpen waarbij verschillende explosieven ontploften in rustige woonwijken, neemt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) het zekere voor het onzekere. "We moeten niet naïef zijn: dit kan heel snel overwaaien naar Brugge", aldus de burgemeester. Daarom wordt er vanaf vandaag een 'war on drugs' afgekondigd.

Alles in de neus of mond

"Van mijn connecties in de horeca hoor ik vaak wilde verhalen over de jeugd van tegenwoordig, dat echt alles in hun neus of mond durft steken. Drugs is alomtegenwoordig in het Brugse nachtleven", verduidelijkt De fauw, "daarom komt er met onmiddellijke ingang een verbod op party- en harddrugs, zoals pijptabak en pruimtabak."

De burgemeester heeft desondanks niet de voltallige gemeenteraad achter zich, vooral N-VA uit kritiek: "ik vind het niet kunnen dat we van de beproefde strategie van Bart De Wever (niks doen en de schuld op de federale regering steken) afstappen", aldus kopstuk Pol Van Den Driessche. Ook de socialistische en de groene fractie zijn niet volledig mee met het verhaal, maar dat is omdat ze traag van begrip zijn en veel te veel wiet smoren.

Niet populair

De burgemeester beseft goed dat deze maatregel niet populair zal zijn bij de feestende jongeren in de bekende uitgaansplekken zoals café De Gilde en de Kalvarieberg. "Maar ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen", vertelt de burgemeester die al lachend verwijst naar de situatie in Antwerpen. "Wat een kakstad is dat eigenlijk", lacht de burgemeester, "alsof Plastic Bertrand een kans heeft om de titel te pakken met zijn janetteploeg." Iedereen is akkoord.

De reacties uit het nachtleven blijven alvast niet uit: "dit is gewoon een burgemeester die zich wil bewijzen tegenover Bart De Wever", getuigt een misnoegde Roger Deprest (87). Zijn maat tijdens het kaarten knikt instemmend.