Koning Filip morgen te gast op Vlaanderen Zingt

Een verrassing van formaat: onze vorst Koning Filip zakt morgen af naar Brugge om als speciale gast het zangfeest Vlaanderen Zingt in goede banen te leiden.

De koning zal morgen een drietal nummers voorzingen, die allen dicht bij zijn hart liggen: De Brabançonne, Blauw En Zwart Forever en Jaloes van 't Hof Van Commerce zullen luidkeels worden meegezongen door de uitzinnige meute.

Volledig los

Op de nationale feestdag viert onze sympathieke vorst zijn tiende verjaardag op de troon. Reden te meer dus om eens volledig los te gaan op de Brugse Grote Markt. Het is boezemvriend Nico Blontrock (CD&V) die de koning heeft kunnen overtuigen. "Filip is een grote fan van Brugge", aldus Blontrock, "hij komt vaak shoppen in de Damart en de Hema, en is ook erg actief in het verenigingsleven." Zo hielp de vorst tijdens de coronacrisis nog mee om Nederlanders terug over de grens te droppen en is hij al jaren lid van de heemkundige kring van Lissewege.

Koning Filip kent Brugge goed: als tiener liep hij school in de abdij van Zevenkerken en in de jaren '90 hield hij nog het café "Lion Belge" open in de Langestraat toen zijn vader Albert II - die door Filip geliefkoosd 'de Usurpator' wordt genoemd - de troon overnam van zijn broer Boudewijn. De koning was ook even per abuis lid van Vlaams Blok Jongeren in de jaren tachtig, maar dat was voor hij Nederlands kende.

Aangename mens

"De koning was altijd een zeer aangename mens in de omgang", getuigt buurtbewoner Geert Devuyst, "waarover onze gesprekken gingen kan ik door het colloque singulier niet met jullie delen, maar één anekdote kan ik wel vertellen: toen we in 1995 naar Club Brugge tegen Harelbeke gingen kijken in het Olympia, had de vorst zijn saffen vergeten. Hij is dan aan toenmalig premier Jean-Luc Dehaene gaan vragen of hij er geen kon missen. Dehaene is daar in een colère geschoten en heeft direct Albert opgebeld, die de jonge Filip is komen ophalen aan de parking van de bowling. Sindsdien is hij gestopt met roken."

Vlaanderen Zingt - vrijdag 21 juli op de Markt in Brugge - be there or be ergens anders.