Kyano Bilaey wint Pulitzerprijs voor Fotoclub De Garve met foto 'Burgemeester met twee zwanen en een geit'

Feest ten huize Bilaey. Zoon Kyano won net de wereldvermaarde en prestigieuze Pulitzerprijs Fotografie en komt zo in het rijtje van befaamde fotografen zoals Taro M. Yamasaki, Stephanie Welsh, Damon Winter en Fotograaf Luc uit de Langestraat geweest. "Dat ze mijn kop gerust laten hé zeg!", aldus Bilaey.

Het werk won de Pulitzerprijs fotografie 2023 (© Kyano Bilaey)

Kyano trok de aandacht met zijn werk getiteld 'Burgemeester met twee zwanen en een geit'. De jury loofde de foto voor zijn 'ongewoon treffende titel, die meteen inzicht geeft in wat de kunstenaar met zijn werk bedoelt'.

Toevalstreffer

Kyano Bilaey: "'Blij' is veel gezegd. Die 15.000 euro (het prijzengeld, nvdr.) is wel mooi meegenomen, maar het is eigenlijk allemaal toeval. Ik ken helemaal niets van fotografie eigenlijk. Ik had die kodak tweedehands gekocht van mijn buurman, en die foto stond nog op het geheugenkaartje. Ik wilde die foto uploaden naar een 'artificial intelligence see everyone naked' website om de burgemeester naakt te zien, maar moet per ongeluk de foto naar de Pulitzer inzending pagina doorgestuurd hebben. Van het één kwam het ander. Ik mag nu nog naar Londen tjaffen ook om de bij die opening zijn. Géén goesting voor, eerlijkgezegd. Ik lig liever in m'n zetel. 'k Was beter nooit lid geworden van die fotoclub. Dat ze mijn kop gerust laten hé zeg!"

Kyano Bilaey kent naar eigen zeggen niet zo heel veel van fotografie. 'Die foto stond gewoon nog op het geheugenkaartje toen ik die kodak tweedehands kocht.

Schrijffoutje

"Nadat ik de foto verkeerdelijk op hun website had geüpload, vroegen ze mij de titel via telefoon te spellen. Ik ken dat mens dat bij onze burgemeester staat niet, dus ik spelde: 'B-U-R-G-E-M-E-E-S-T-E-R   M-E-T   T-W-E-E   G-A-N-Z-E-N   E-N   E-E-N   M-E-I-D. Maar er moet storing op de lijn gezeten hebben, want zij maakten van de M-E-I-D een G-E-I-T. Nu, evengoed hoor", aldus Bilaey.

De foto zal nog tot eind 2023 tentoongesteld worden in de befaamde Saatchi Gallery in London, Engeland.

Het bekroonde werk hangt nog tot eind 2023 in de befaamde Saatchi Gallery in London