Brugse toppolitica Dolores David nieuwe Secretaris-Generaal NAVO

De opvolg(st)er van Jens Stoltenberg als secretaris-generaal van de NAVO is bekend: het gaat om niemand minder dan de Brugse toppolitica Dolores David (Vooruit). "Verheugd, ja", klinkt het bij Dolores. "Ik stond het lijstrekkerschap voor de Brugse Vooruit lijst af aan Pablo Annys, en daar mocht toch iéts tegenover staan, of wa peis je?".

"Die Poetin zal niet te veel moeten zàgen", aldus Dolores David

Vijf talen

Voor insiders is het eigenlijk geen verrassing: Dolores stond reeds een tijdje met stip genoteerd als favoriete kandidaat-opvolger. "Ze spreekt maar liefst vloeiend vijf talen: Oudnederlands, Middelnederlands, Sint-Jozefs, Assebroeks en Brugs. Dat is een troef, ja.", aldus Pol, uitbater van Dolores' stamkroeg De Hollandse Vismijn. "En als ze zich kwaad maakt ook nog een vorm van Chinees. Lijkt me best handig voor zo'n internationale functie".

Toch even getwijfeld

Dolores David: "Jens (Stoltenberg, nvdr.) zijn dochter opende vorige maand een frituur aan de Kemmelberg. Daar springt hij van tijd tot tijd bij, en dat was niet meer combineerbaar met zijn functie bij de NAVO."

"Toen men mij opbelde met de vraag of ik hem wou vervangen heb ik toch even getwijfeld. Volgende week is het patékaarting in De Garve en we zijn al ingeschreven. En dan de week erop schlägerfestival in De Komme... (zucht) Ik zal dat allemaal moeten missen. In de plaats daarvan zal ik nu op een vergadering met Poetin zitten. Die zal niet teveel moeten zagen hoor, ik zal hem z'n vet geven. Hij heeft nu al lang genoeg 't kind uitgehangen!"

"De dochter van Stoltenberg opende vorige maand een frituur aan de Kemmelberg. Jens springt van tijd tot tijd bij, en dat was niet meer combineerbaar met z'n functie bij de NAVO" (Dolores David)
Jens Stoltenberg toont trots hoe groot 'een kleintje' is in de frituur van zijn dochter aan de Kemmelberg.

Volodymyr Zelensky

David mocht begin deze week een eerste topontmoeting als NAVO secretaris-generaal op haar conto schrijven. Ze leidde een vergadering met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Protocol schrijft voor dat eigenlijk niets van de inhoud uit zo'n vergadering naar buiten mag lekken. Maar via welgeinformeerde bron vernam De Brugse Stem echter dat Zelensky de vergadering achteraf 'markant' noemde. Dolores hield het op "Ik verstond geen demp van wat die gast zei, maar 't was wel een knappe. Ik heb hem mijn recept voor stoverij met piedboeuf meegegeven, en hem gezegd dat als hij eens in Brugge op congé komt ik hem éne zal trakteren in De Hollandse Vismijn."

Dolores David in vergadering met de Oekraiense president Volodymyr Zelensky

De redactie biedt Dolores David haar oprechte felicitaties aan met het verwerven van deze topfunctie. Blijf vooral jezelf, Dolores!