Het is opnieuw de tijd van het jaar: de kerstboom staat er, Mariah Carey op de radio en een overrompeling van open brieven op Facebook. Heb jij de jouwe al geschreven? Wij geven vier gouden tips!

 1. Minimaliseer de gezondheidscrisis
  De tweede golf is de schuld van de inefficiënte overheid, daarom is het niet aan de burger om de crisis op te lossen. Duizenden doden? In normale tijden gaan er ook mensen dood! Ziekenhuizen overbelast? Kunnen ze eindelijk eens winst draaien! Alles is ferm overdreven en de café's, inclusief het Oud Gemeentehuis, moeten zo snel weer open omdat je het virus toch niet kan overdragen in volgepakte kleine ruimtes waar iedereen zich kapot zuipt.
 2. Spreek niet enkel voor jezelf maar voor een groep
  Als je je uitgeeft als spreekbuis voor een groep, luisteren de mensen. Dus als je een zelfstandige tweedehands-dildoverkoper bent, dan spreek je niet enkel voor jezelf, maar voor de volledige 'middenstand'. En vergeet niet: de Vlaamse economie staat op het spel, en jij bent de enige die ze kan redden.
 3. Gebruik wat zwaarwichtige woorden en zeg dat de vrijheid op het spel staat
  Natuurlijk is jouw individuele vrijheid het allerhoogste goed, daarom ga je ook nooit stemmen. Het zijn toch allemaal slechte, jij wil gewoon Chouffen kunnen drinken in het Oud Gemeentehuis in Varsenare. Nu je verveeld thuis zit, kan je misschien eindelijk eens beginnen aan het boek De leeuw van Vlaanderen? Niks van! De film is maar twee uur en heeft blote tetten en Jan Decleir als uitvinder van de Breydelham.
 4. Wees duidelijk in wie je de schuld geeft: Frank Vandenbroucke
  Frank Vandenbroucke doet zijn job en dat is tegen alle regels van de Belgische politiek. Wie denkt hij wel dat hij is? Hoe durft hij? Dictator, keizer, enzovoort. Jij hebt daar toch nooit voor gestemd? In welk apenland wonen we eigenlijk, overal ter wereld mogen ze op café, maar jij mag geen Chouffen drinken in het Oud Gemeentehuis? Fuck you Frank Vandenbroucke!

Bonus-tip: zwelg in je zelfmedelijden! Vergeet even dat de crisis iedereen treft en denk enkel aan jezelf. Het is zo oneerlijk!