Economische recessie verwacht dag na Titelviering Club

Econoom Mario Scoreggia van de Universiteit van Gent heeft uitgerekend dat de Brugse economie met 98% zal krimpen op dinsdag 24 mei. Deze krimp komt er daags na de titelviering van Club Brugge.

"Het is een sneeuwbaleffect", legt de econoom uit, "de mensen drinken teveel op maandag en liggen heel de dag in hun bed te stinken op dinsdag. Bedrijven gaan failliet omdat de werknemers - en werkgevers - niet komen opdagen. Dit is uiteraard niet van toepassing op Cerclefans, die werken toch niet en ze zijn te gierig om iets uit te geven."

Lissewegisering

Scoreggia verwacht dan ook dat de levensstandaard in Brugge wordt terug gekatapulteerd naar 1950: "ik noem het de 'Lissewegisering' van de stad. Ik hoop dat iedereen hier klaar voor is." Concreet wijst de econoom naar hogere prijzen voor levensmiddelen, hoge werkloosheid en overal Litouwse truckers die geparkeerd staan langs de invalswegen.

Gelukkig zijn de gevolgen niet blijvend: "van zodra de mensen uitgekaterd zijn, kunnen ze terug toeristen afrippen met goedkope chocolade, of rurale Tripels die ruiken naar gefermenteerde pis. Dit heeft een enorme impact op het BBP."

Het BBP, het Bruto Brugs Product, berekent de totale inkomsten uit het verkopen van brol aan toeristen. Scoreggia ziet het BBP dan ook vlotjes naar eerdere hoogtes stijgen de komende woensdag: "de Clubfans staan niet bekend als bijzonder vermogend. Ze zullen zich dik in de schulden zuipen, dus moéten ze achteraf wel goed doorwerken."