Directeur SMAK bevestigt: Brugse schaatsbaan uit kunstijs is géén kunst

Het nieuws kwam deze ochtend als een mokerslag binnen: de Brugse schaatspiste uit kunstijs op het Minnewater wordt door de directeur van het SMAK Jean Chapeau niét erkend als kunst.

Een ramp

Het is reeds het vierde jaar dat er een ijspiste komt op het meertje van het Minnewater. "Al vier jaar gebruiken wij hiervoor kunstijs", vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V), "maar nu komen we dus bedrogen uit. De leverancier had verzekerd dat het om kunstijs ging, maar blijkbaar is dat dus malafide. Het is een ramp."

SMAK curator Chapeau is echter onverbiddelijk: "Echte kunst moet een diepgaande indruk achterlaten, de toeschouwer uitdagen en blijvende emoties oproepen. Het overstijgt louter esthetiek, weerspiegelt de complexiteit van het menselijk bestaan, doorbreekt conventies en opent nieuwe perspectieven. Of er moeten blote tetten te zien zijn. En in het geval van deze schaatspiste is het geen van beide. Jammer."

Enige hoop

De enige hoop van de schepen is dat bij afwerking van het nieuwe kunstmuseum BRUSK in de binnenstad, de directeur van het toekomstige museum de ijspiste wel als kunstijs kan proclameren. "Maar dat kan nog enkele jaren duren, en die moet eerst nog opleiding volgen in het Grootseminarie."

Er zit niets anders op dus dan gewoon ijs gebruiken denkt men dan, maar daar is de schepen nog niet van overtuigd. "Voor je het weet komt er een mongool zich met zijn tong vastvriezen aan de piste voor het klimaat", aldus Demon, "ik overweeg eerder om de ijspiste te schrappen."