Cybercriminaliteit stijgt: met deze paswoorden zit je altijd veilig!

Het aantal gevallen van cybercriminaliteit in Brugge is afgelopen jaren verdriedubbeld. Meer en meer Bruggelingen vallen ten prooi aan malafide praktijken, terwijl men zich door enkele kleine regeltjes te volgen, zich er makkelijk kan tegen wapenen.

Cyberexpert en voorzitter van Jong-CD&V Brugge Jozef Dewachter (96) heeft een reeks paswoorden doorgefaxt waarmee je gegarandeerd altijd veilig zit. "Zolang je genoeg letters gebruikt is het in principe veilig", aldus Dewachter, "maar het moet helemaal niet willekeurig zijn. Gebruik bijvoorbeeld combinaties die je makkelijk onthoudt, zoals je pincode van je bankkaart. Schrijf die dan zeker ergens zichtbaar op, zodat je ze niet vergeet."

De drie sterkste paswoorden volgens cyberexpert Dewachter:

  • hallo123
  • dikketetten1
  • azerty123

Parkeerfraude

De expertise van Dewachter, die in het dagelijkse leven jobstudent is bij De Lijn, beperkt zich echter niet tot enkel het online-gebeuren. Voor parkeerfraude geeft hij de volgende oplossing: "het gebeurt wel vaker dat criminelen een parkeerboete onder je ruitenwisser steken als je je wagen voor de namiddag in de Steenstraat zet zodat je op je gemak kunt gaan pilsen in Craenenburg", aldus Dewachter, "niet geloven, weggooien."

Erkende doelen

Ook voor het voorkomen van andere soorten criminaliteit heeft Jozef tips. "Tegen deur-aan-deur fraude heb ik een bijzonder effectieve strategie - ik doe namelijk nooit open", aldus Dewachter. Volgens de expert zijn dat meestal buitenlanders die zich verkleden als 11-jarige scoutsmeisjes om zo zoveel mogelijk geld af te troggelen. "Ik geef enkel aan erkende doelen zoals ISIS, het Instituut voor het bevorderen van Smeerkaas in Scholen, of een weeshuis in Krasnojarsk of Novosibirsk, ergens tegen Ertvelde denk ik."