Brugs wielertalent valt werelduurrecord aan

Brugs wielertalent Henri Carette (21) uit Koolkerke heeft een nieuwe uitdaging: voor het eerst in de geschiedenis van de wielersport zal een Bruggeling het werelduurrecord aanvallen. Het huidige record is momenteel in handen van Victor Campenaerts.

Carette kan naar eigen zeggen niet geloven dat er nog nooit iemand 'een uur aan een stuk' heeft gefietst. "Ik doe dat zelfs vaak. Meestal achter wiet naar Terneuzen. Dat is toch al makkelijk twee uur op de fiets, en het dubbele op de weg terug", aldus Carette, die eerder dit jaar op hoogtestage ging naar de Kemmelberg.

Slaagkansen zijn hoog

Sportpsycholoog Alain Andropov gelooft alvast in de slaagkansen van zijn poulain. "Als Henri zijn zinnen zet op iets, dan lukt het altijd. Vorige week nog wou hij per sé een kratje Atlasbier, maar de Aldi was al dicht. Hij heeft me 150 kilometer doen omrijden naar een nachtwinkel in Sint-Niklaas." Aan wilskracht en discipline is er dus duidelijk geen gebrek.

Dan rest nog de vraag: waar gaat Carette de recordpoging ondernemen? De meeste records in het verleden werden op hoogte gevestigd, op een piste in Mexico. "Dat wordt moeilijk met mijn enkelband", denkt Carette, "moet dat trouwens echt een piste zijn? Ik dacht eerder aan een rondje in Tillegem, met af en toe een pauze in brasserie de Trutselaar, om op krachten te komen met een goeie pannenkoek."

Veel succes Henri!