Moeten we vaccinatie verplichten? "stamp in hun kloten is ook al goed"

Photo by Dim Hou / Unsplash

Meer dan ooit woedt het debat over de vaccinatieplicht. Moeten we deze winter ons terug afzonderen en de feestdagen overslaan, omdat er een fractie van de bevolking zich niet wil laten inenten? Gezondheidsexpert Andy Diss legt uit.

"Al te vaak worden vaccinweigeraars afgeschilderd als zonderlinge, licht ontvlambare marginalen die op café over letterlijk alles discussiëren, maar zelden de essentie van het debat vatten. Dat klopt ook helemaal", vertelt Diss. Eigenlijk moet men het zien als een moderne interpretatie van de stripreeks 'De Smurfen', behalve dat in dit geval geen enkel lid van de groep een functie of praktische nut heeft.

Diss benadrukt evenwel dat men de vaccinweigeraars niet allemaal over de zelfde kam mag scheren. Volgens Diss hebben ze eigenlijk maar één eigenschap gemeen: "ze zijn niet de knapste nee. Niemand is verantwoordelijk voor zijn uiterlijk, maar er zijn grenzen."

Een vaccinweigeraar die veel moeite heeft met begrijpend lezen

Voorzichtigheid

Toch vindt de expert niet dat we vaccinatie moeten verplichten: "dat is zoals belastingen. Dat is eigenlijk ook verplicht, maar niemand die ze betaalt. Zeker ik niet. Jullie wel? Is dat echt? Is dat iets nieuws? En als ik al mijn geld in drugs investeer, geldt dat dan ook?"

Om de herwonnen vrijheid van het merendeel van de bevolking te vrijwaren, moeten we eerder bijzonder voorzichtig zijn in de omgang met de vaccinweigeraars. Daarom dat Andy Diss als preventieve maatregel voornamelijk social distancing aanraadt, en als dat niet lukt: een goeie stamp in hun kloten. "Dan gaan ze hun afstand wel nemen."