Vijftienvoudig pyromaan bekent schuld: "het was maar om te lachen" en gaat vrijuit

Ignace Lefevre (56) uit de Vossensteert op Sint-Kruis is deze ochtend vrijgesproken voor een reeks feiten in 2019 waarbij hij maar liefst vijftien woningen in de as legde en waarbij negen dodelijk slachtoffers vielen. Lefevre's waterdichte verdediging "het was maar om te lachen" werd voor 100% gevolgd door de rechter.

Duidelijk

Rechter Deketelare vindt het een eerlijk vonnis: "de verdachte heeft duidelijk te kennen gegeven dat het allemaal niet zo slecht bedoeld was en dat het eerder om te lachen was. Dat is duidelijk genoeg voor mij."

Volgens de rechter hebben de getroffen families onvoldoende geleden om recht te hebben op een schadevergoeding. "Kijk eens rondom je, er zijn mensen die het veel slechter hebben. Als ik één goede raad mag geven: sta met wat meer relativeringsvermogen in het leven."

Een hartverwarmend besluit van een slopend proces, en dat is ook de publieke opinie niet ontgaan. "Ignace werd vaak weggezet als een subversief monster die het liefst van al de Belgische staat wou doen vallen, maar eigenlijk heeft ie best wel een leuk gevoel voor humor", vindt Ignace's zus Bernardine (57).

Opdraaien voor de kosten

Wat de getroffen families van de afgebrande huizen betreft, die worden niet vergoed: integendeel, de families moeten nu de gerechtskosten dekken. "Ze hebben de zaak verloren, dus dan draai je op voor de kosten. Niks in het leven is gratis", vertelt de advocaat van de vrijgesproken Lefevre, "ze kunnen ook met niks lachen. Dat is toch allemaal zo erg niet."

De families leven dus al drie jaar in schamele tentjes op de resten van hun afgebrande huizen, velen intussen volledig uitgemergeld en helemaal opgevreten door de TBC. "Kop op", vertelt een voorbijganger, "er zijn ergere dingen in het leven. Waar is die glimlach?"