Brugse wielrenner Henri Carette niet naar Tour, wel op hoogtestage naar Kemmelberg

Henri Carette (21) is na een lange periode van onzekerheid uiteindelijk toch niet geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk. De jonge wielrenner uit Koolkerke is dan ook enorm ontgoocheld.

"Natuurlijk hoopte ik wel dat ik zou geselecteerd worden", reageert Henri die momenteel op zoek is naar een ploeg, "ik heb verschillende mailtjes verstuurd, maar geen enkele ploegleider wou mij meenemen. Velen gaven een gebrek aan parcourskennis aan als voornaamste reden." Carette traint immers enkel op het traject Brugge-Sluis, met tussenstop in Hoeke voor een pannenkoek.

Hoogtestage

Toch blijft de jonge belofte niet bij de pakken zitten: zaterdag vertrekt hij voor drie weken op hoogtestage in het zuiden van de provincie, op de indrukwekkende Kemmelberg. "Een lange tocht, de eerste keer dat ik zo ver weg van huis zal zijn. Spreken ze daar geen Frans?", vraagt Henri zich af.

Per dag zal de wielrenner een goede vijftien kilometer afleggen, en dat tegen een gemiddelde snelheid van maar liefst 19,2 kilometer per uur in de afdaling. "Allez, alleen als het niet regent en de sigarettenwinkel open is", duidt de wielrenner, "de ijle lucht zal ook geen deugd doen, maar we mikken toch op vier pakken Gauloises per dag." De Kemmelberg opfietsen doet Carette niet: "daarvoor dient de Derny."

Henri Carette tijdens training

Monstertalent

Henri fietst al sinds hij 19 jaar oud is. "Eerst was het uit noodzaak, de nachtwinkel om de hoek was gesloten en ik moest tien minuten wandelen naar de volgende. Ik heb dan maar een fiets gestolen."

Het monstertalent werd kort daarna ontdekt door Walter Dewaele (78), die hem probeerde te achtervolgen nadat Henri in zijn brievenbus had gekakt en vervolgens in de fik had gestoken. Dewaele overleed tijdens die achtervolging te fiets aan een hartstilstand omdat er een camion over hem is gereden. Een straffe stunt van de jonge Carette.

Ook de sportdienst van de stad Brugge sponsort Henri indirect, omdat Henri verschillende turntoestellen van hen heeft vervreemd en vervolgens online heeft verpatst. Blij om te zien dat Brugge haar talenten steunt!