Laat ons weten wanneer je op vakantie gaat, en wij verklappen hoe je inbrekers te slim af kunt zijn

De nieuwe Brugse start-up Burg-lar NV lanceert volgende week haar eerste product. Het bedrijf heeft een app ontwikkeld waar je je persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres en waardevolle spullen kan invoeren. In ruil voor die gegevens geeft het bedrijf tips tegen inbrekers.

"Onze revolutionaire app geeft de gebruiker tips om de inbreker te slim af te zijn", reageert zaakvoerder Alin Popescu vanuit zijn vakantiebestemming in Roemenië. Concreet moet de gebruiker enkel zijn adres invoeren en wanneer hij op vakantie vertrekt. De app analyseert deze gegevens en geeft je tips en een veilig gevoel.

"Hoe meer gegevens je ingeeft, hoe beter het advies is dat je krijgt. We gebruiken Machine Learning en Artificial Intelligence om zo hulpvaardig mogelijk te zijn. Als je bijvoorbeeld een inventaris van al het waardevolle in je huis kan uploaden, dan is dat nóg beter."

Concurrentiestrijd

Gaat de nieuwe app dan niet teveel in het vaarwater komen van andere gespecialiseerde criminele organisaties zoals banken of de Vlaamse Regering? "Dat denk ik niet", aldus Popescu, "we hebben goeie contacten met de Vlaamse én federale regering. Met mijn vorige start-up hebben we een app gebouwd om op basis van enkele onvoorspelbare variabelen zoals huidskleur en religie, verblijfsvergunningen toe te kennen. Daar was toenmalig staatssecretaris Francken (N-VA) bijzonder opgetogen mee."