Hangjongeren op Sint-Michiels maken buurt onveilig

Al enkele weken maken enkele tieners de buurt onveilig op Sint-Michiels. De jongeren vallen voorbijgangers aan en proberen waardevolle voorwerpen te stelen.

Lokale tiener Charles-Ville de Mézières (18) getuigt: "ik was onderweg met mijn fiets van het landgoed van mijn ouders naar de sigarenclub, toen ik plots van mijn fiets werd getrokken. Drie jongeren schopten me en probeerden me mijn hoofdtelefoon afhandig te maken. Dat is hen echter niet gelukt." Toen de jongeren zagen dat de hoofdtelefoon slechts een budgetmodel van Sony was en geen dure Apple, lieten de jongeren Charles-Ville op de grond achter, en dit is geen geïsoleerd incident.

Studente Anne-Martin Rieux (19) is dan weer meerdere keren lastig gevallen aan het station en op de trein: "verschillende keren ben ik mishandeld en vernederd door lelijke geile mannen in uniform", aldus Anne-Martin, "ik ben hun seksuele opmerkingen als 'heeft u een ticketje op zak' en 'nee mevrouw we kunnen die zwarte man niet uit eerste klasse zetten' kotsbeu. Wanneer houdt dit op?"

"Het loopt hier soms echt de spuigaten uit", vindt ook Jonkheer Valence de Ciennes (54) uit de Lorkendreef. "Gisteren gingen we te paard op weeskinderen jagen in Tillegem Bos, tot we opeens een groep jongeren zagen opduiken. Ik voelde me helemaal onveilig dus hebben we de honden direct losgelaten." Uiteindelijk bleek het om een daguitstap van het eerste leerjaar uit basisschool De Regenboog te gaan. "De wonden waren gruwelijk", getuigt een van de leerkrachten. "Ze hebben dit verdiend, je moet hier maar niet komen wandelen met je lelijke dikke kinderen", vindt Valence.

Wat doet de stad?

De vraag is nu: wat zal de stad doen om dit hardnekkige probleem op te lossen? "Kleine criminaliteit bestaat overal", sust schepen van jeugd Mathijs Goderis (sp.a/Vooruit), "zelf heb ik vroeger veel portefeuilles 'geschoept', dat moest wel als je er bij wilde horen. Nu is dat waarschijnlijk niet anders." Schepen Mercedes Van Volcem (Open Vld) verrast dan weer met krachtige taal: "Ik ben opgegroeid op Sint-Pieters, dat is waar kleine criminaliteit is uitgevonden. Ik kan er dus hoe dan ook niet mee lachen dat Sint-Michiels ons concept zomaar overneemt. Ze mogen zich aan een heuse rechtzaak verwachten."