Wat komt er op ons af? Wij vroegen het aan vinoloog Marc Verschanst

Onzekere tijden, dat is zeker. Ook voor wereldvermaard vinoloog Marc Verschanst. De beroemde vinoloog deelt met ons zijn kijk op de toekomst. Hoe lang duurt dit nog en wat kunnen we verwachten?

"Eerst en vooral, panikeer niet", duidt Verschanst. Dat is voorlopig nergens voor nodig. We verwachten wel degelijk een volumedaling, maar niet in alle segmenten. De wijnen uit de Bourgogne bijvoorbeeld zijn aan een sterke opmars bezig. "Die zullen in tegenstelling tot onze coureurs zeker de ronde doen in Vlaanderen", aldus een knipogende Verschanst. Door de huidige noodsituatie verwachten we minder drinkmomenten, maar wel betere wijnen. In restaurants maar ook thuis. Dit is goed nieuws voor de wijnliefhebbers, de wijnhandel en de wijnproducenten.

Maar opgelet! Niet elke wijn is even goed. Vooral de ouderen worden als een risicogroep gezien. "De kans op verzuring is in die groep ook veel groter", legt Marc Verschanst uit, "deze wijnen hebben hun beste tijd gehad. Het beste wat je ermee kan doen is opkoken."

Hetzelfde advies als vorig jaar geldt ook nog steeds voor de Duitse wijnen: afstand houden en handen wassen. Als we allemaal samen ons best doen en ons inzetten voor het collectief, dan moeten we dit jaar misschien geen vieze Moezelwijnen drinken op de doopfeesten.