Weerzinwekkend: Open Vld gaat naar kiezer als "Voor Brugge", dus ook VOOR Sint-Jozef

"Wie kan er nu tegen Brugge zijn?", vraagt lijsstrekker Mercedes Van Volcem zich luidop af tijdens de voorstelling van de lijstnaam voor de lokale verkiezingen van 2024. Het betere denkwerk wordt deze dagen opnieuw afgeleverd door de Brugse liberalen. Toch is het geen waterdicht plan, vindt onze politicoloog Janne Narten.

"Walgelijk"

"Je kan inderdaad niet tegen Brugge zijn", aldus Janne Narten, "maar wat versta je onder Brugge? Gaat het om Brugge binnen de poorten, of het volledige grondgebied? En tellen we daar dan Sint-Jozef en Koolkerke bij?
Onmiddellijk na het uitspreken van die laatste zin wordt er in het hele café spontaan overgegeven en op de grond gespuwd . Binnen de vijf minuten staan we tien centimeter diep in de rochels. "Walgelijk", reageert de barman, "wat bezielt die Van Volcem?"

Historische fout

Het is niet de eerste keer dat Open Vld een inclusieve politiek najaagt als het over Sint-Jozef gaat. "Dat is een historische fout", duidt historicus Ken de Skittery die erop wijst dat er daar geen stemmen te rapen vallen: "niemand heeft daar nog burgerrechten."

De subversieve, onmenselijke, pro-Sint-Jozef lijst Voor Brugge wordt dus getrokken door Mercedes Van Volcem, bekend omdat ze eigenhandig de Ronde Van Vlaanderen is gaan stelen in Antwerpen en van haar stoelen en blommen. Het programma van de nieuwe lijst is nog niet bekend, "maar het gaat zeker rijmen", aldus nog de lijsttrekker.