Voetbalsupporters Club Brugge verontwaardigd: "wisten niet dat racisme verboden was"

Opnieuw heisa op de Belgische voetbalvelden: voor de zoveelste keer werd een voetbalmatch ontsierd door wangedrag van de supporters.

Levende legende Vincent Kompany, tevens uittredend hoofdcoach van RSC Anderlecht, werd door Club Brugge-supporters racistisch bejegend tijdens de wedstrijd afgelopen zondag. Wat er volgde was een heuse mediastorm waarin elke zelfrespecterende sporter of politicus zijn verontwaardiging onderstreepte. Eén groep werd echter nog niet gehoord: de supporters.

Niet op de hoogte

"Wij waren helemaal niet op de hoogte dat racistische uitlatingen verboden zijn", aldus verontwaardigde Club-supporter Pascal Decuyper, "ik heb er trouwens zelf niks van gemerkt, wij waren de ganse wedstrijd bezig met antisemitische gezangen tegen Refaelov. Dus zo erg gaat het wel niet geweest zijn zeker?"

Medesupporter Thierry Vandebeecke treedt Pascal bij:  "frustraties van de voorbije weken zeker? Kompany heeft het allemaal ingebeeld, de bruine aap. Ik was erbij, van racisme is er hier absoluut geen sprake."

"Flagrant" racisme

Het Brugse stadsbestuur bevestigt evenwel dat racisme wel degelijk verboden is: "alles wat wordt beschouwd als 'flagrant' racisme, is strafbaar. Uiteraard blijft systemisch racisme, zoals op de woning- of arbeidsmarkt, volledig toegelaten."

Om gevallen van racisme in het voetbalstadion in de toekomst te weren, gaat het stadsbestuur nu kijken of het niet mogelijk is om nóg meer gedegouteerd te zijn. "En misschien iets vaker te tweeten en facebooken", aldus nog burgemeester De fauw.

Plagende bijnamen

Volgens de voorzitter van het blauw-zwarte supporterslegioen uit Vlaams-Brabant Billy Meuleman wordt het hele voorval onterecht uitvergroot: "in het voetbal gebeurt het wel vaker dat we elkaar plagend bijnamen geven. Denk maar aan de 'Brugse Boeren', de 'Anderlechtse Joden', of de 'Gehandicapte Gentse Kutn****s . Veel moet je daar niet achter zoeken, dat is allemaal goed bedoeld."

Tot slot wil Meuleman trainer Kompany nog een goede raad meegeven: "zeg net zoals tegen racisme, neen tegen het vaccin en 5G. Vecht mee voor de vrijheid. Ook voor de vrijheid van jouw soort, en voor de homofielen. Met de beste bedoelingen, groeten Billy."