Verhaal Van Vlaanderen krijgt extra aflevering over café De Pick op de Eiermarkt

Het bekende en beruchte café De Pick op de Eiermarkt krijgt een eigen aflevering in de bejubelde televisieserie op de VRT. Volgens het productiehuis De Mensen is de geschiedenis van De Pick op zijn minst even interessant en belangrijk als de Romeinse of Middeleeuwse geschiedenis van Vlaanderen.

Om plaats te maken voor café Pick wordt een volledige aflevering over Antwerpen geschrapt. "Antwerpen is namelijk geen onderdeel van Vlaanderen en iedereen wie het tegendeel beweert sla ik op zijn bek", aldus vaste klant van De Pick Kenny Dezeugstecker.

Lange geschiedenis

De geschiedenis van het geliefde café gaat heel ver terug: op de eerste kaart van Brugge uit 1206 ("Die Honderdt Besten Café's in Brugghe") stond het café al vermeld als Herberg Den Pyck. Historicus Jan Dumolyn geeft uitleg: "De Pick werd opgericht als tijdelijke verblijfplaats voor de handelaars die de landroute namen tussen Boulogne en Doornik, maar niet langs de kanten van Kortrijk wilden passeren."

Taalshift

Oorspronkelijk was de herberg dus vooral een rustplaats, maar doorheen de jaren is ze zich meer en meer beginnen focussen op Jägerbombs en Vodka-Redbulls. "Vooral in de vijftiende eeuw zien we een geleidelijke shift in het drankverbruik, maar ook in het taalregister van de klanten", aldus Dumolyn, "zo hebben verschillende alledaagse Nederlandse woorden terug te herleiden naar dit café. Denk maar aan 'Baco' (Bacardi-Cola), 'saffen' (sigaretten) en 'mullepaté'."

Deze verandering draagt volgens professor Dumolyn enorm bij aan het moderne Nederlands zoals we het vandaag kennen. "Achterlijke 'n Ollander" is ook een bekend begrip die zijn oorsprong heeft in café Pick.

De opnames voor de aflevering zijn recent afgerond en hadden heel wat voeten in de aarde. Zo sloeg presentator en fervent FC Antwerp-supporter Tom Waes drie Club Brugge supporters aanwezig in het café het ziekenhuis in. De aflevering komt als laatste aan de beurt, nadat alle andere saaie periodes aan bod zijn gekomen.