Oplossing bruggenmiserie: binnenkort terug scheepvaart via de Reitjes

De bruggen over de Brugse Ringvaart staan er niet al te best voor. Nadat eerder de Dampoortbruggen en de Kruispoortbrug het loodje legden, begaf de Krakelebrug het recentelijk na een aanvaring met een binnenschip.

Vlaamse materie

"De Brugse bruggen zijn echter een Vlaamse materie", legt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) uit, "en die Vlaamse regering doet natuurlijk niks anders dan op de zuip gaan in het Parlement. Daarom dat ik nu zelf met een actieplan kom."

"De meeste bruggen dateren nog van de Hollandse periode dus die zijn sowieso al met goedkope materialen gebouwd", duidt ingenieur Korst Dewachter, "om die te moderniseren hebben we een bescheiden investering van de Vlaamse regering nodig, maar dat past niet in hun beleidsnota van 'middelmatige, ambitieloze regio in verval'. Dat is bijzonder jammer."

De bevoegde Vlaamse minister Lydia Peeters (Open VLD) reageert door te laten weten dat de Brugse bruggen geen prioriteit zijn voor Vlaanderen: "dat is trouwens niets of niemand, deze regering stelt geen prioriteiten", verduidelijkt de minister.

Leven op het water

Concreet wil de burgemeester opnieuw scheepvaart mogelijk maken via de eeuwenoude Reitjes in de binnenstad. "Zo is het altijd geweest", vindt de burgemeester, "zo brengen we terug leven op het water."

De binnenvaartschepen zullen de stad binnenvaren via de Coupure, om daarna net voor het begin van de Langerei af te slaan en via de Groenerei zich naar de Bloedput te begeven. Daar zal een nieuw stuk Reitje gegraven worden om de verbinding te maken. Het ongebruikte deel van de Ringvaart wordt gedempt.

Scheepvaart op de Reitjes zou terug mogelijk worden

In een tweede fase zou men eventueel kijken om de scheepvaartroute via de Langerei, Damme en het Zwin terug open te stellen en eventueel de Waterhalle terug herop te bouwen. De toeristische bootjes zullen over het algemeen voorrang moeten verlenen aan de containerschepen die de stad zullen doorkruisen.