Vanaf september kan je met duikbootjes in de Brugse Reien varen

De eerste duikbootjes hebben al hun testvaart achter de rug

Een primeur: als eerste Vlaamse en wellicht ook Europese stad, kan men in Brugge vanaf september ook een rondtochtje maken in een duikboot.

Het idee komt van bootjesman Alain Saleau (64) die al dertig jaar lang rondvaart op de Reitjes. "Brugge is meer dan alleen de gebouwen, straten en pleinen", vertelt Saleau, "de Reitjes liggen er al van voor dat de stad bestond - van voor 1993 dus - en op de bodem ervan liggen heuse schatten te wachten." Zo kon Alain reeds een briquet en twee asbestplaten opvissen vanuit de Langerei.

Brugse fabricatie

De duikbootjes worden in Brugge zelf vervaardigd door pralinewinkel Jacky in de Katelijnestraat: "dit was een unieke kans om mijn praline, kant- en tabakswinkel wat te diversifiëren", aldus zaakvoerder Jacky Dumon, die zich bij de fabricatie laat bijstaan door enkele goedkope werkkrachten uit landen die niet meer bestaan. De duikboten zijn gebaseerd op het Duitse U-Boot design, maar dan met een bar geïnstalleerd, en volledig rookvrij.

Toeristen worden voorlopig wel vriendelijk gevraagd om vooraf geen bonen of erwten te eten, aangezien de duikbootjes nog geen ventilatie hebben. "Mocht ik dat wel steken, zouden de toeristen enkel nog de strontgeur van de Reitjes binnentrekken", aldus bouwheer Dumon.

Het zicht vanuit de duikboot kan wel nog beter. "Maar dat is mijn probleem niet", aldus de uitbater.

"Een unieke ervaring"

Enkele gelukkige toeristen mochten de duikboot alvast testen en zijn laaiend enthousiast: "een unieke ervaring", zo getuigt Jens Dumoulin uit Kortrijk, "wel jammer dat ik niks door het kleine venstertje kon zien. De rondvaart was met zeven uur wel iets te lang. Volgens mij heeft hij ons gewoon laten ronddobberen in de Damse Vaart voor de eerste vijf uur." Kapitein Saleau is het daar echter niet mee akkoord: "Fucking clown." Ook de Poolse toerist Jakub Mikolaj is voorzichtig optimistisch: "*iets in Pools*"

Uitkijken dus naar september!