Spontane avondklok in Brugge groot succes

Terwijl de Antwerpenaren met veel tegenzin akkoord gingen om na 23:00 uur binnen te blijven, heeft dit in Brugge tot weinig weerstand geleid. "De Bruggelingen zijn het in feite reeds lang gewoon dat er hier na 23:00 uur 's avonds geen kloten te doen valt" aldus burgemeester De Fauw (CD&V).

Het was één van de nieuwskoppen van de week: de instelling van een avondklok in Antwerpen. Na afloop van het wereldkampioenschap "hielen likken van rechts-populistische politici", dat vorige week zaterdag te Mortsel georganiseerd werd, ging het aantal COVID 19-besmettingen de afgelopen dagen de lucht in. "Nochtans was er geen enkele reden voor ons om een dergelijk sterke stijging te zien aankomen", aldus Antwerps burgemeester De Wever (N-VA). "De hielen likken van rechts-populistische politici is immers een traditie die hier al jarenlang in Antwerpen doorgaat, en behalve de spontane vervolging van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft dat hier nog nauwelijks tot negatieve gevolgen geleid."

Aflikken van hielen niet zonder gevaar

Toch is gebleken dat het aflikken van hielen, die onder meer bedekt zijn met een dun laagje vastgekoekt voetzweet, niet zonder gevaar is voor de volksgezondheid. "Ik raad mensen af om in deze tijden mekaar af te likken, aangezien het tegen de voorschriften van social distancing in gaat" zo adviseert viroloog en voormalig T2 van Club Brugge Rudi Verkempinck. "Eigenlijk raad ik in het algemeen af dat mensen mekaar aflikken, maar bon". Het gevolg van dit alles was de invoering van een avondklok in Antwerpen.

Gelukkig blijkt de gemiddelde Bruggeling al van zichzelf over voldoende burgerzin te beschikken, aangezien er hier al "decennialang" een spontane avondklok geldt. "Hoewel we dit inderdaad niet hebben opgelegd via gemeentedecreet, merken we dat de meeste mensen in Brugge al meerdere decennia uit zichzelf s'avonds binnenblijven", aldus burgemeester De Fauw. "Het is alsof er hier een spontane avondklok geldt. Ik kan natuurlijk niet de volledige verdienste opstrijken hiervoor, maar het spreekt natuurlijk dat ik en mijn team ons best doen om verder alle redenen om s'avonds nog buiten te komen in Brugge zorgvuldig te elimineren met ons uitgaansbeleid."