Roltrap valt in panne in station: 24 mensen zitten 5 uur vast

Met de NMBS is het altijd een beetje reizen, behalve dan voor 24 reizigers die net afstapten van de trein uit Brussel. Door een technisch euvel viel de roltrap van perron 10 plots stil.

Ladderwagen

De brandweer kon de onfortuinlijke reizigers pas na vijf uur pas bevrijden. "We hadden de grootste moeite om met onze ladderwagen het station binnen te rijden", vertelt commissaris Maarten Bilcke, "toen we opmerkten dat we de ladder ook gewoon van de wagen konden nemen, zijn we zo snel mogelijk ter hulp gesneld, na een kleine pitstop in dat Cercle-café naast de parking aan de voorkant."

Het genoemde Cercle-café bevindt zich links van het hoofdgebouw, aan de achterkant tegen die parking.

Eén voor één werden de slachtoffers van de defecte trap gehaald en in veiligheid gebracht. Verschillende mensen werden overgebracht naar de zonneterrassen aan het Oud Sint-Jan om even te bekomen. "Ik ben zeker twee weken werkongeschikt", giechelt een joviale Bruggeling, "wat een drama toch voor mij." Even later bestelt hij nog een rondje voor de tafel.

Overbelast

Rapporten suggereren dat de technische storing in het treinstation mogelijk te wijten is aan ontwerpfouten. Het station, dat alleen standaard trappen aan één zijde heeft, zou niet berekend zijn op de recente toename van het aantal obese Nederlandse toeristen.

De NMBS heeft nog niet officieel gereageerd op de situatie. Volgens een woordvoerder was het personeel het hele weekend op ruiltocht. “We zijn zaterdag vertrokken met 20 nieuwe treinstellen en zijn zondag teruggekeerd met een slecht ontwikkelde app en een asbak,” verklaarde de woordvoerder. “Zonder twijfel een succesvolle onderneming.