Nico Blontrock binnenkort aan het roer bij Cactus? Een exclusief interview

Nico met boezemvriend en mede-rocker Dirk De fauw

Officieel staat de vacature nog open, maar insiders weten al weken dat schepen Nico – what’s in a name – Blontrock de toekomstige algemene directeur wordt van rock –en popinstituut Cactus. De schepen zou deze nieuwe betrekking combineren met zijn huidige ambt als schepen. Een ambitieuze zet of hoogmoed? Kersvers DBS journalist Rik Tammenaers kreeg de schepen te pakken voor een eerste exclusief interview dat plaatsvond in diens tweede thuis: café ‘t Lindenhof.


Tammenaers: “Dag Nico, mag ik u in de eerst plaats felici…”


Schepen Blontrock: “Owla Paula, voor dat we hier beginnen, dat rondje is toch van gie é? Of ik zeg niks, nada, noppes.”


Tammenaers: “Geen zorgen Nico. Sinds de recente overname heeft DBS financieel de wind in de zeilen. Zet ik meteen een tweede rondje?”


Blontrock: “Is de Cercle een bende janetten? Voor mij twee blauwe Chimays, een poester, een droge worst en een portie bitterballen!”


Tammenaers: “Van harte gefeliciteerd dus met je nieuwe job. Maar eerlijk, is deze functie überhaupt wel te combineren met je ambt als schepen?”


Blontrock: "Laat ons wel wezen. Het is niet dat ik de voorbije jaren veel heb gedaan als schepen. Fauwtje (Dirk De Fauw, nvdr) had bij het begin duidelijk gezegd: Nico, hou jij je vooral bezig met een receptietje hier en daar, hou de kleinen (Franky Demon, nvdr) wat bezig en laat de grote dingen maar aan mij. Dat heeft jaren goed gewerkt maar op de duur begon de verveling wat toe te slaan. Toen Patje (Patrick Keersebilck, nvdr) vorig jaar centen te kort had voor hun nieuw spel daar op het kanaaleiland, heb ik gezegd: ik regel dat geld wel matje, denkt dan eens aan mij voor je opvolging. En zo was dat eigenlijk in twee minuten geregeld."


Tammenaers: “Dat is toch allemaal niet zeer koosjer en een schoolvoorbeeld van vriendjespolitiek? Het zijn dit soort dingen waardoor de enorme kloof tussen burger en poli…”


Blontrock: (schiet uit zijn krammen en schakelt over op plat Brugs) “Mo gie bleiter vint. Je zoe beter paster worden in de plekke van journalist! (herpakt zich). “Bon, valt er nog iets te drinken, want de lucht staat droge wi (bulderlacht). Gow, volgende vraag.


Je zoe beter paster worden in de plekke van journalist!


Tammenaers: "Los van het nepotisme zullen velen met je verleden bij Radio 2 en je voorliefde voor kolder en Willy Lustenhouwer deze job als directeur van een rockcentrum toch een vreemde keuze vinden. Heb je überhaupt voeling met deze wereld?"


Blontrock: Dat van die kolder en Willy Lustenhouwer en al, dat is allemaal niet echt é. Ik veins dat allemaal om mezelf toegankelijker te maken voor al dat klootjesvolk hier in Brugge. Waarom denk je dat ik die gatachterlijke filmpjes met de kleinen (Franky Demon, nvdr) maak??? Jij gelooft dat? (lacht de volle vijf minuten onophoudelijk). Neenee, Fauwtje (Dirk De Fauw, nvdr) en ik zijn echte rockers. Dat is indertijd begonnen toen ze “Paradise By The Dashboard Light” van Meat Loaf draaiden op het jaarlijkse kampioenschap Manillen op Sint-Pieters. Ik was op dat moment voor een weddenschap met Fauwtje aan het ‘moosen’ met Magalie, de toenmalige prente van burgemeester Frans Van Acker. Dat moment is mij altijd bijgebleven en heeft me de liefde voor de zwaardere gitaarmuziek opgeleverd.

Blontrock staat al langer bekend als liefhebber van de zwaardere muziekgenres

Tammenaers: “Wat kan het Cactuspubliek verwachten met jou aan het roer? Komen er veranderingen in het profiel?”


Blontrock: “ ’t Zal wel zijn! En nog gin bitje! Eerst en vooral gaat het voor eens en voor altijd gedaan zijn met al dat saaie gekweel en die depressieve singer-songwriter brol. Metallica, Iron Maiden, AC/DC, Black Sabbath, … dat is tenminste muziek! Daar ga ik vanaf 1 januari 2025 zwaar op inzetten. En omdat we in deze tijden niet anders kunnen, ga ik ook wat mensen van kleur – je moet dat zo zeggen é nu (knipoogt) – als Kid Safari een podium geven. Een andere belangrijke toevoeging gaat de integratie zijn van een full blown frituur in het gebouw, met een rechtstreekse tussendeur naar mijn bureau. Maar voor de rest ga ik vooral gewoon aan de bar hangen wi! (lacht).

Het gaat voor eens en voor altijd gedaan zijn met al dat saaie gekweel en die depressieve singer-songwriter brol


Tammenaers: “Veel succes!”


Blontrock: “Merci matje! Voor mij nog twee pinten en een bordje gemengd.”


(RT)