Rasechte Bruggeling Bas, die al 15 jaar in Gent woont, deelt favoriete adresjes in Brugge

Bas Van Hulle (37) maakt tegenwoordig vooral furore in de filmwereld, toch blijft Bas een rasechte Bruggeling. "Ook al kon ik hier niet rap genoeg weg zijn", aldus de filmregisseur.

"Ik woon inderdaad al meer dan vijftien jaar in Gent, maar dat betekent niet dat ik mijn geboortestad ben ontgroeid", legt Bas uit, "ik ken Brugge nog uit mijn broekzak, en heb dan ook heel wat favoriete adresjes die ik geregeld bezoek." Wij volgden Bas voor een volledige namiddag in zijn mooie thuisstad.

Cultuurstad

"In Gent vind je alles, dat is normaal voor een cultuurstad. Maar dat betekent niet dat Brugge ver achterloopt. Ik hou ervan om op een zaterdagnamiddag te gaan bladeren door de fictie-afdeling van boekenhandel De Slegte in de Vlamingstraat. Dat doe ik wel graag alleen, dus wachten jullie buiten?" We zien Bas het pand van De Slegte binnenlopen, zich aan een toog zetten en onmiddellijk een halve liter bier binnenwerken. Even later stapt hij weer de straat op.

"Het handige aan Brugge is dat het een erg compacte stad is. In Gent moet je al eens nadenken over hoe je je door de stad gaat begeven, maar in Brugge heb je maar twee straten. Kom, ik moet mijn paspoort nog gaan vernieuwen op de Burg, ik sta tenslotte nog gedomicilieerd bij mijn ouders in Sint-Kruis. Wachten jullie hier even?" We zien Bas de Burg oversteken en de Irish Pub binnenlopen.

Lentezonnetje

We wachten even op Bas onder de bomen op de Burg, en enkele momenten later wandelen we samen verder. Het lentezonnetje komt erdoor. "Laten we een terrasje zoeken", vertelt Bas, "mijn favoriete adresje, overdag of 's nachts is café De Vuurmolen, op het Kraanplein, of café de Marquee. Ik heb hier nog eens per ongeluk een roofmoord gepleegd." Bas probeert een TGV te bestellen (tequila-gin-vodka), maar komt van een kale reis thuis.

Na wat gezellig keuvelen over hoe duur Gent wel is, wandelen we verder en zoeken we even de rand van de stad op.

Rust

"Hier kom ik tot rust", aldus Bas terwijl we op de Vesten rond de Smedenpoort wandelen, "in Gent is er soms zoveel te doen, dat ik gewoon geen tijd vind om even te bezinnen. Hier op de Vesten geniet ik van natuur en historiek. Even verder passeren we trouwens bij de Boeveriepoort, een mooi stukje middeleeuwse architectuur dat doorheen de eeuwen bewaard is gebleven." Voor ons zien we echter enkel een fietsersbrug. Bas kijkt verward op en concludeert dan maar dat de poort tijdelijk is binnengebracht voor onderhoud.