OLV-Kerk in Brugge ouder dan gedacht: gebouwd nog vóór 1974

Na jarenlang zwaar gesubsidieerd onderzoek, heeft het team rond bekend historicus Ken de Skittery enkele opmerkelijke nieuwe feiten naar buiten gebracht. Zo blijkt uit de originele bouwplannen dat Assebroek oorspronkelijk in de vorm van een tepel is aangelegd, en is de OLV-Kerk zeker vóór het jaar 1974 neergezet. "Mogelijk zelfs in 1972", aldus de Skittery.

Tijdelijke structuur

Volgens de Skittery was de kerk oorspronkelijk opgetrokken uit spaanderplaat en asbest, en was het slechts bedoeld als een tijdelijke structuur om mensen uit Kortrijk het geld uit hun zakken te kloppen. "Na enkele jaren werd beslist om het permanent te maken, kreeg het gebouw een kerkelijke invulling en werd een discobal en rookinstallatie ingebouwd."

De originele architect wou het geheel afwerken met een grote lavalamp, maar dit werd door het stadsbestuur afgewezen als smaakloos en te kitsch: "dit is Gent toch niet?", zo motiveerde de toenmalige burgemeester de beslissing.

Waanzinnig

"Dit is echt waanzinnig nieuws", reageert amateur-historicus en schepen van Cultuur Nico Blontrock, "dit gaat in tegen alles wat we tot nu toe wisten over de kerk. We dachten altijd dat ze in 2002 werd gebouwd voor Brugge Culturele Hoofdstad of in 2003 voor het kampioenschap van de Club. De laatste jaren hebben we het gebouw dan ook enkel gebruikt om onze tapinstallatie in te stockeren. Nu zullen we de invulling herbekijken. Misschien maken we er een padelclub van. Er is een groot tekort aan sportinfrastructuur voor de geestelijk gehandicapten."

(k.dd)