Obesitas in opmars in Brugge: "binnenkort kunnen we dartstoernooi organiseren"

Zwaarlijvigheid is overal in de wereld opmars. In België lijdt gemiddeld 1 op de 5 volwassen Belgen aan obesitas, en in Brugge zou dat nog een flink stuk hoger kunnen liggen.

Maatregelen

"Obesitas is geen probleem van enkel de rijke landen, maar van de hele wereld", aldus Francesca Branco, directeur van het voedingsdepartement van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), "kijk maar naar Sint-Jozef, daar lopen ze allemaal rond te waggelen als overvoederde pinguïns, en toch valt er amper rijkdom te bespeuren." Branco vraagt dan ook specifieke maatregelen van de stad Brugge om de epidemie in de wijk te bekampen.

Dartstoernooi

Daar heeft burgemeester Dirk De fauw (BMI 31.3) wel oren naar: "vanaf volgend jaar gaan we een dartstoernooi organiseren in Tempelhof", vertelt de burgervader aan onze reporter. "Vroeger deden we wel vaker petanque-toernooien op de Vesten, maar door de dikkerdjes zaten we constant met putten in onze dolomietpaden." Darten is dan ook een beter toegankelijke sport, volgens De fauw: "als je de papzakjes dit weekend bezig zag op TV (Belgian Darts Open, nvdr), amai jong. Ik heb duidelijk mijn roeping gemist."

Schepen van sport Franky Demon (zelf ook goed op weg) is het idee van partijgenoot en tot voor kort ook kamergenoot De fauw wel genegen: "nog te vaak profileert Brugge zich op ordinaire sporten zoals voetbal of koers, het wordt dringend tijd dat we wat meer inzetten op e-gaming, darts en vissen." De schepen zal dan ook alles doen om het nieuwe dartstoernooi op poten te zetten.

Tot volgend jaar zal er dus weinig verandering te merken zijn in het straatbeeld: "we zijn gelukkig al volop bezig met het versterken van de voetpaden in en rond Sint-Jozef, en hebben de bussen op lijn 6 naar Koolkerke al vervangen door Jeeps."

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws: de Krakelebrug is nog altijd niet hersteld en de kans is klein dat de Warandebrug het gewicht van de gemiddelde Sint-Jozefnaar aankan.