Publiekstrekker Wintergloed afgelast omdat het publiek trekt

De "wonderlijke winterbeleving" die de Bruggeling moet betoveren tijdens deze donkere winter wordt afgelast. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) betreurt de feiten maar staat achter de beslissing.

"Ik snap niet waar het verkeerd is kunnen lopen", jammert de onfortuinlijke burgemeester, "we hebben honderdduizenden euro uitgegeven aan reclame. En toch komt er zo veel volk op af. Ik kan dit niet begrijpen." De burgemeester is radeloos en kijkt zoals gebruikelijk een beetje verward. "Kom, we gaan op mijn kantoor een fles Sherry kraken. Ik heb het nodig." Hij zucht.

"Wekenlang hebben we hieraan gewerkt", vertelt de burgemeester, "het was het perfecte plan: een wandeling door de binnenstad, opgefleurd door een lichtspektakel om de mensen een hart onder de riem te steken. Een echte trekpleister - heel Vlaanderen zou dit willen zien." Alleen, dat was nu net het probleem: het parcours bleek te populair en de Brugse straten veranderden in geen tijd tot een processie van volk.

"Meestal komt er geen kat kijken als we iets van de stad promoten", gaat de burgemeester verder, "behalve wat toeristen of gepensioneerden blijven evenementen georganiseerd door de stad akelig leeg. We hadden dus niet verwacht dat hier een heuse mensenmassa ging opduiken. Zelfs jongeren zijn aanwezig, dat is al van 1979 geleden."

Daarom gaat de stad Wintergloed nu verbieden. Het lichtspektakel blijft wel hangen, maar het publiek wordt uitdrukkelijk gevraagd om er niet meer naar te kijken, en dat leidt tot hopeloze taferelen in de binnenstad. Mariette Carette (87) uit de Westmeers liet per ongeluk een lampje branden aan het vensterraam en werd prompt beboet omwille van "medeplichtigheid". Ook Koen Worms (34) werd zwaar beboet omdat hij een aansteker gebruikte om een sigaret aan te steken en 'omdat hij lijkt op Joachim Coens', aldus de lokale politie.