Brugse academicus schrijft Vlaamse Canon bijeen: een interview

De Vlaamse Regering wil werk maken van een Vlaamse Canon, een verzameling van wat de leidraad moet worden van de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen. Bruggeling Jan Dumolyn, professor in de geschiedenis, stelt deze quasi volledig op zijn eentje samen. Wij ontmoetten professor Dumolyn voor een gezellige koffie en een interview.

DBS: Professor Dumolyn, eerst en vooral: hoe durf je £100 vragen voor je boek over Brugge op Amazon?

*Valt uit de lucht zoals altijd*

Dumolyn: ik- ik weet niet goed-

*kijkt om zich heen als een echte gierige lafaard*

DBS: Waarom ben je precies geselecteerd om de Canon samen te stellen?

Dumolyn: *herpakt zich* Als cultuurkenner ben ik perfect geplaatst om de canon mee samen te stellen.

Op mijn Facebookprofiel post ik namelijk al jaren de favoriete muziek van de Vlaming: The Who, Simon & Garfunkel, Woody Guthrie. Verwacht je dus aan dingen die Vlaanderen écht beter hebben gemaakt. Zoals de Bourgondiërs. Bob Dylan. Karl Marx. Dat soort dingen.

DBS: Op politiek vlak verschil je van mening met de minister-president. Sijpelt dat door in de Canon? Of in je lessen?

Ja dat denk ik wel. Aan de universiteit doceer ik een vorm van cultuurmarxisme. Dat is echter een vrij nieuwe tak in de academische wereld. We zijn er pas mee gestart toen extreem-rechts ons hiervan begon te beschuldigen. Het klonk grappig, dus zijn we er effectief mee begonnen. Je had hun smoel moeten zien.

DBS: Minister-president Jambon heeft al zijn ongenoegen laten blijken over je methode.

Dumolyn: Kijk, ik doe het gewoon om duidelijk te maken dat Antwerpen en de Brabantenaren niks met Vlaanderen te maken hebben, de rest interesseert me niet.

DBS: Welke andere werken horen thuis in de Canon?

Uiteraard Jan Van Eyk. Ik ben vooral fan van het vroege werk van Van Eyck en in het bijzonder zijn wasco schetsen. Helaas is hij daar vroeg mee gestopt vanwege problemen met de fiscus. Dan is hij maar aan het Lam Gods begonnen. Geen slecht werk, maar het mist die materiaalbeheersing van zijn vroege werk.

Ik heb intussen ook al een volledige literaire lijst samengesteld. Ik ga er niet te diep op ingaan, maar als je geïnteresseerd bent, hij ligt op het secretariaat van het AMSAB.

DBS: Er zetelt nog bekend volk in de zogenaamde Canoncommissie, zoals filosofe Tine Beeckman. Wat verwacht je van de samenwerking binnen de commissie?

Ik reken er op dat de interne tegenstellingen onze discussies naar een hoger niveau gaan tillen, of zeg maar overstijgen. Het conflict binnen de groep zal centraal staan. Natuurlijk willen we niet enkel focussen op het superficiële, maar willen we dat de fundamentele tegenstellingen worden uitgelicht, en die zitten in de economie. Het is aan ons, de Canoncommissie om de langverwachte omslag in Vlaanderen te realiseren. Ik heb dit trouwens aan Jan Jambon voorgelegd en die was laaiend enthousiast. De sufferd.

DBS: Laatste vraag Jan, waarmee hou jij je bezig tijdens deze lockdown?

Eigenlijk is mijn gewone dag niet zoveel veranderd. Ja - de Bluesette (café in Gent, nvdr) is dicht, maar ik kan Maarten Boudry ook digitaal de grond in boren. Daar heb ik geen toog voor nodig.