Probeerde De fauw deelgemeente Lissewege te ruilen voor Damme?

We schijven zaterdagavond 7 augustus. Op een druilerige avond ontmoet Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zijn collega-burgemeester en partijvoorzitter Joachim "Jokke" Coens in restaurant De Siphon aan de Damse Vaart. Het zou een "werkmeeting" worden, beide burgemeesters hadden namelijk veel te bespreken. Tot Jokke Coens een plateau Jägershots bestelde...

Het verhaal dat we hier brengen is gereconstrueerd op basis van het verslag van enkele ooggetuigen die diezelfde avond ook aanwezig waren. Jan Schols uit Wachtebeke was daar één van. Jan getuigt: "What the fuck was dat jong, opeens begint mijnheer Coens daar de Marie-Louise te zingen terwijl hij de serveuse in de billen knijpt. De dikke Brugse man (De fauw, nvdr) probeerde daarop zijn kameraad te kalmeren maar begon al snel zelf enkele voetbalslogans over boeren en joden te scanderen. Het was een echt zottekot."

Na enkele uren en meerdere verwoede pogingen van het personeel om de twee politici te bedaren, zijn Coens en De fauw uiteindelijk afgedropen in de Jokke z'n Tesla. "Mijnheer Coens heeft daarbij slechts twee fietsers doodgereden", geeft de politiecommissaris van Damme Worstje De Braacker ons mee, "dat zijn er drie minder dan gisteren, dus er is een trend in licht dalende lijn."

Joachim Coens zijn verfrommelde kop de dag nadien

Lissewege ruilen?

Eerder die avond hadden de burgemeesters een mogelijke toeristische samenwerking tussen Brugge en Damme op de agenda staan. "Ik hoorde De fauw Lissewege aanbieden, in ruil voor de stad Damme", getuigt ooggetuige Pascal Geraud, "Mijnheer Coens kreeg onmiddellijk een paniekaanval en had een tiental minuten een een halve fles whiskey nodig om te bekomen. Eerlijk gezegd, ik was daar ook niet goed van. Ik woon in Sijsele, stel je voor dat we opeens met Lissewege verder moeten?"

Andere restaurantgasten bevestigen dit verhaal: de Brugse burgemeester heeft inderdaad geprobeerd om het lastige polderdorp Lissewege te ruilen voor het meer smaakvolle stadje Damme. Dit wordt door historici algemeen aanzien als de derde slechtste deal ooit in de geschiedenis van Brugge, na de aanleg van de Blankenbergse Steenweg en de transfer van Koen Daerden naar Club Brugge in 2006.

De burgemeester zelf onthoudt zich van enig commentaar, maar wil wel bevestigen dat Damme "eigenlijk al altijd van Brugge is geweest" en dat Lissewege "haar zak kan scharten en maar zelf moet betalen voor haar intrinsieke miserie."