Ook Daring Brugge dagvaardt Pro League: "Daring in 1A of dwangsom van €5 per dag"

Nadat Waasland Beveren succesvol heeft geprocedeerd tegen de Belgische Pro League en ook Westerlo stappen onderneemt, waagt ook Daring Brugge haar kans.

"Onze laatste vijf wedstrijden hebben we allemaal gewonnen. Waasland beveren krijgt nog geen 20 man samen voor een match. Waarom zij wel, en wij niet?", vraagt voorzitter Tim Vandijke (34) zich luidop af. Ook al speelt Daring Brugge in derde provinciale, de ambitieuze voorzitter stapt vol vertrouwen naar de rechtbank.

De huidige professionele voetbalcompetities, 1A en 1B, zijn zo ontworpen dat kleine kutploegen zoals Westerlo, Waasland-Beveren en Anderlecht niet constant het weekend van de gemiddelde voetballiefhebber kunnen verpesten met defensief voetbal. "Maar van die filosofie is de Pro League duidelijk afgeweken", vindt voorzitter Vandijke, "vorig jaar heb ik nog een livestream van Antwerp moeten opzetten tijdens de begrafenis van mijn schoonmoeder, gewoon om de tranen toch te kunnen laten lopen."

Per dag dat Daring niet in 1A wordt opgenomen, eist de ploeg een dwangsom van €5, een pull van Lacoste en een drankkaart in café Tempelhof.

Geen animo bij grote ploegen

Met Daring Brugge als mogelijke 20ste ploeg in 1A en ook andere ploegen die stappen overwegen, staat de deur helemaal open. Dit is goed voor het voetbal, denkt Daring-supporter Charles Hessels. "Maar waarschijnlijk zullen ze bij de grote ploegen niet al te content zijn", getuigt Hessels vanop domein Tempelhof terwijl hij zijn leeg Carablikje naar een jeugdspelertje gooit.

En Hessels heeft gelijk. Club Brugge werkt intussen al aan een competitieformat met de A-ploeg, de B-ploeg, de U-23, de U-21 en Cercle Brugge als deelnemende ploegen. Ook in Antwerpen wordt er aan een plan gewerkt. "Een competitie met Antwerp en Beerschot lijkt de beste optie te zijn. We mogen toch niet buiten", aldus supporter Rik Daens uit Merksplas.