Ambtenaar verantwoordelijk voor kaart Buitenlandse Zaken geeft toe: "Ja ik ben kleurenblind"

Jan Vinck (47), een Brugse ambtenaar die verantwoordelijk is voor de kleurenkaart die het Corona-risico in het buitenland moet weergeven, geeft toe kleurenblind te zijn.

De laatste weken is er al heel wat te doen geweest om de kleurenkaart van Buitenlandse Zaken. Zo werden verschillende gebieden onterecht oranje of rood verklaard, maar weet niemand eigenlijk waarom.

"Waarom ze nu mij precies vroegen, weet ik ook niet", reageert Vinck vanuit de dienst Buitenlandse Zaken in Brussel. "Ik veronderstel dat mijn directeur me een loer wou draaien. Ofwel heeft men het mij toegewezen omdat ik net zo hard werk. Bij onze dienst komt dat niet veel voor."

Nederland per ongeluk uitgegomd

De geloofwaardigheid van de kleurenkaart is echter wel gekelderd. Sinds gisteren is de volledige Noordzee een rode zone ("ik dacht dat ik een blauwe stift vast had") en ook Nederland is een gevarenzone ("ik heb het proberen uit te gommen en vervolgens te doorstrepen"). Duitsland kleurt tenslotte dan weer paars.

Helemaal niet te bedoeling, klinkt het bij de leiding van de dienst. "Akkoord, voor een overheidsdienst is dit nog steeds een zeer kwalitatief project. De lat ligt hier absoluut niet hoog", reageert directeur Ben Hermans. Hermans verwijst nog naar het "terugkeerformulier" dat Belgen die terugkomen van het buitenland moeten invullen. "Dat was eigenlijk ook een project van Vinck maar die was het vergeten, dus heeft zijn dochter van 9 het maar samengesteld en vertaald."

Het werkstation van Jan Vinck op de overheidsdienst in Brussel

Geen beterschap op komst

Wat er nu zal gebeuren met de kleurenkaart is nog niet duidelijk. "Allicht geven we het project aan een stagair, of aan Roger die binnen 2 weken op pensioen gaat", aldus nog Hermans, "we willen ook niet dat mensen nu plotseling gaan verwachten dat de overheid echt werkt. Dat zou contraproductief zijn."