Nieuwe Zwin bijna klaar: Damme en Oostkerke onder water gezet

Gisteren werd de oude dijk aan het Zwin finaal doorbroken. Op slag is het natuurdomein, Brugge's vroegere zeeverbinding, 122 hectare groter. De polderdorpen Oostkerke, Moerkerke en de stad Damme zijn teruggegeven aan de zee.

Na vijftien jaar plannen is het Zwin eindelijk uitgebreid. Het natuurdomein heeft reeds enkele jaren te kampen met verzanding, een proces dat ervoor zorgt dat er minder en minder water binnenstroomt. "Dat proces kennen we maar al te goed", zo vertelt Rapaert Vanderpoele, de voorzitter van de Heemkring van de Brugse Polders. "Eindelijk kunnen we dit proces nu omkeren, en de verbinding tussen het Zwin en Brugge herstellen."

Een nieuwe haven

Het uitgebreide Zwin moet een alternatief bieden voor de slabakkende haven van Zeebrugge. "We hadden er al last met de inwoners, maar nu de transmigranten er zijn bijgekomen moeten we wel alternatieven zoeken", klinkt het bij het havenbestuur. De verbinding met het Zwin kan ervoor zorgen dat maritieme en industriële activiteiten terug kunnen worden opgestart in het Brugse stadscentrum.

Dat de dorpen Oostkerke, Moerkerke en de stad Damme hiervoor onder water komen te staan is maar een klein offer volgens het havenbestuur. "Brugge als Hanzestad zal hier gigantisch van profiteren. De inwoners van de voormalige dorpen zullen worden verhuisd achter de dijk, op Sint-Pieters."