Nieuwe kleine busjes in Brugge zijn "te klein"

De nieuwe kleine elektrische bussen die sinds kort de Brugse binnenstad bedienen, zijn te klein voor mensen met een rollator. "Niemand die dit zag aankomen", reageert burgemeester Dirk De fauw, die zoals gewoonlijk volledig uit de lucht valt als het over De Lijn gaat.

Frustratie

De frustratie zit diep bij de Bruggeling. Niet enkel mensen met beperkte mobiliteit kunnen de bus niet op, ook Sonja Dendoncker uit Sint-Andries kon vorige week de bus niet nemen: "mijn kleine sacoche paste niet door de deuropening, daarom kon ik niet naar de Woensdagmarkt", jammert Sonja, die sindsdien vijftien kilo is moeten afvallen om volgende week toch maar de bus te kunnen nemen naar het AZ.

"Wie had nu gedacht dat busjes waar je amper een bak bier in krijgt, te klein zouden zijn voor passagiersvervoer", bulderlacht ex-burgemeester Renaat Landuyt, die de busjes indertijd heeft besteld, "maar dat was om te lachen. Ik had een weddenschap gesloten met Vandelanotte - ik wou gewoon die bussen weg zodat ik kon bewijzen dat ik met mijn koersfiets 50km/u kan halen in de Steenstraat. Wist ik veel dat Wost De fauw ze daadwerkelijk ging invoeren."

Ontgoocheling

Anderen vinden de nieuwe busjes dan weer "te saai": "voor de Bruggeling die al wat gewend is, zijn deze busjes toch wel een ontgoocheling", reageert Roger Vermeersch (76) uit de Sint-Clarastraat, "omdat de moteur te klein is, scheren ze niet zo in de bochten. Ook blijken ze te licht om wheelies te trekken. Toeristen lachen ons gewoon uit met deze bussen."

Burgemeester Dirk De fauw wil de situatie heel graag snel oplossen: "concreet dacht ik eraan om twee kleine busjes aan elkaar te plakken", aldus de burgemeester. Kunnen we niet gewoon terug normale bussen gebruiken, vroegen wij hem: "nonsens, mensen willen miniatuurbussen, zoveel is duidelijk."