Fietsendief valt in de prijzen: 10,000ste fiets gepikt in Brugge

Een ordinaire werkdag voor fietsendief Théo Mercier (22) uit Armentières in het noorden van Frankrijk: Théo was in de Brugse binnenstad aan zijn derde elektrische fiets toe, toen hij plots luide sirenes hoorde aankomen. In paniek zette Mercier het op het lopen, maar al snel werd hij bijgehaald, en... kreeg hij prompt een cadeaubon in de hand gedrukt.

Waardering

Mercier heeft de 10,000ste fiets gestolen in Brugge in 2023, en wordt daarvoor dus in de bloemetjes gezet. "Dit... had ik niet verwacht nee", stamelt Mercier voor de camera's van Focus-WTV, "maar ik ben blij dat ik eindelijk eens waardering krijg voor mijn werk. Sinds dat iedereen elektrisch is beginnen rijden, zijn de fietsen veel zwaarder geworden. Het werk is dus fysiek ook zwaarder geworden." Ook het pendelen van het armoedige Noord-Frankrijk naar Brugge maakt het leven van Mercier niet makkelijker. De gemiddelde Bruggeling denkt ook altijd dat fietsen pikken makkelijk is, maar dat is het dus zeker niet.

Hoger mikken

Terwijl Mercier uitgebreid wordt geïnterviewd door de lokale pers, stromen de hoogwaardigheidsbekleders toe. De politiechef en de burgemeester glunderen. "Het is de eerste keer dat we de kaap van de tienduizend ronden", aldus de fiere burgemeester Dirk de fauw, "dat zijn er intussen meer dan grote steden als Gent of Antwerpen. Zo zie je maar, als Brugge doen we mee met de groten."

"We willen echter nog hoger mikken", vervolgt de burgemeester, "vanaf volgend jaar krijgt iedereen die een nieuwe fiets koopt de garantie dat hij binnen de zes maanden zal worden gepikt. Daar zullen ze in Gent nog eens van opkijken.